Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiklop1

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    7
  • Rejestracja

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

kiklop1's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. SemperSolus wszystko dokładnie wytłumaczył. Tylko wysokie ciśnienie doprowadziło do tak wysokiej temperatury, że aż płyta się wytopiła.J to świadczy jak różne przypadki bywają. Na jednym z forum bodajże forum.gazeta czytałem o przypadku załączenia kuchni przez kota.Normalnie chadzał sobie po płycie i przypadkiem załączył. A że naczynia stały na kuchni, wszystko poszło w ruch. Oni akurat mieli szczęście, że to zauważyli.Brak załączenia blokady,czy brak zabezpieczenia przed przegrzaniem mogło doprowadzić do nieszczęścia.Proszę zauważyć że w tym przypadku uszkodzenie naczynia, czy kuchni byłoby najmniejszym złem.Na tym samym forum kobieta opisuje jak zostawiła na włączonej kuchni patelnię. Po 15min przypomniała sobie.Leci pędem że strachu do domu. Nic się nie stało, zadziałało zabezpieczenie.Jak opisuje było oczywiście czuć lekki metaliczny zapach patelni, ale kuchni i patelni nic się nie stało. Tak że musimy wiedzieć że nowoczesne kuchnie są wygodne i bezpieczne,ale tylko wtenczas kiedy znamy ich możliwości i umiemy z nich korzystać.
  2. Na Łukasza już nie liczę. Kiedyś kończy się gwarancja, a dobra pamięć również. A w zwyczaju nie mam sponsorowania firm, wolę zagrać z Owsiakiem.
  3. Dzięki. Ładnie został wytłumaczony ten system. Jnstrukcje ze strony mastercooka mówią że każda z nich posjada ten system, ale mniejsza z tym. Problem podniosłem tylko dlatego, bo myślę że to zabezpieczenie nie działa prawidłowo we wszystkich plytach, albo wcale nie działa. Panowie z serwisu nie mają o tym pojęcia, bo byli u mnie. Powiem więcej, w firmie też nie wiedzą. Płyty są produkowane we Francji, więc dopiero po konsultacji z nimi dadzą może jakąś odpowiedź. Powiem szczerze że jakoś im nie ufam, ze względu na straszne odwlekanie w czasie.Zaczął się już trzeci miesiąc od zgłoszenia. Tak naprawdę to nie wiem co oni kombinują. Skoro mam uszkodzoną to powinni wymienić, a nie robią tego.Dlatego prosiłem Łukasz_K żeby sprawdził. To by wiele wyjaśniło. Jakby się jeszcze ktoś dołączył, to by była super sprawa. Ja sprawdzając ten system użyłem dwóch garnków. King hoffa z potrójnym dnem, oraz zwykłego emaliowanego. Garnek king hoffa zmienił kolor, oraz mocno wygieło się dno.Próby zaprzestałem jak zaczęło mocno śmierdzieć,ale było już po garnku.W garnku emaliowanym, emalia na dnie zaczęła się murszyć. Również dokonana została próba pomiaru temperatury dna naczynia ale już przez gościa z serwisu. Przy 380oC zaprzestał próby, chyba z obawy uszkodzenia płyty.
  4. Uważam że wątek przez mnie poruszony jest na tyle ciekawy co nader rzadki. Mało się o tym pisze,a zabezpieczenie przed przegrzaniem kuchni i garnka jest chyba dla zwykłego użytkownika bardzo ważne. Przecież każdemu z nas może się zapomnieć.Cytuję z instrukcji obsługi mastercooka. Uważam skoro zapłaciliśmy za taką opcję, to powinniśmy ją mieć. Dlatego mam pytanie do "SemperSolus " niech wypowie się na ten temat trochę więcej, a do Łukasz_K niech potestuje swoją plytę. Ja bym raczej zaczął od starych garnków.
  5. Na stronie mastercooka jest instrukcja użytkowania tejże płyty.Na stronie 12, pod tytułem bezpieczeństwo użytkowania. http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1030&mcp_id=1475
  6. Nawet gdy będzie to Miele za 5000zł. Mocy się nie oszuka.Trochę o tym napisałem w poście wyżej. Łukasz_K posiadasz IDE64ZS. Czy przypadkiem nie tknęła Cię myśl sprawdzenia w niej zabezpieczenia przed przegrzaniem kuchni i garnka. Co prawda mam inny model, ale ma takie same zabezpieczenie. U mnie skończyło się uszkodzeniem dwóch garnków.Szybko kuchnię wyłączałem bo by chyba i ona padła.
  7. Ta płyta to trochę nieszczęśliwy zakup. Chodzi mnie o wymagania co do tej płyty. Mastercook chyba jej już nie produkuje. W każdym bądź razie na ich stronie internetowej jej niema. Trudno mi jej znaleźć dane techniczne, ale ktoś się pochwalił że jej moc znamionowa to 5600W. J tu leży cały problem. Prawa elektrotechniki się nie przeskoczy. Nawet trzy fazy nie pomogą. Po przekroczeniu tej mocy kuchnia musi przełączać pomiędzy polami,aby nie dopuścić do jej przekroczenia. Każda kuchnia indukcyjna tak się zachowuje, i nie tylko, ceramiczne również. Dlatego przy zakupie trzeba zwrócić uwagę jaką ma moc kuchnia, no i oczywiście trzeba wiedzieć jakie się ma moźliwości przyłączeniowe. Sprawa oczywista jest, że większa moc kuchni to lepiej. Ja mam mastercooka ID64LS. Jej moc znam. to 7200W, natomiast moc zainstalowana to dobrze ponad 11000W. Więc też musi przełączać między polami. Ale w tym przypadku nie będzie tak uciążliwe.W moim przypadku rzadko zauważalne. Te kuchnie mają większy problem. Niedziałające zabezpieczenie przed przegrzaniem, ale to inny temat.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...