
dagidagi
Użytkownicy-
Liczba zawartości
9 -
Rejestracja
dagidagi's Achievements
WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)
10
Reputacja
-
Przepisy na świąteczne pyszności
dagidagi odpowiedział a topic → Przepisy kulinarne - o gotowaniu i nie tylko
Ja w sobotę zrobiłm pierniczki z 1/3 ciasta i poszły w mgnieniu oka, większość ciepłych prosto po wyjęciu z piekarnika, rozpływały się jak mgiełka. Na następny dzień zostało kilka (schowanych) bo chiałam zobaczyć jakie będą po stwardnieniu. Ale mam jedno pytanko. Co zrobić żeby one się tak nie odszktałcały (czytaj rosły) w trakcie pieczenia bo moje pomimo ślicznie wykrojonych wzorków (gwiazdek, choinek itp.) po wyjęciu z piekarnika wyglądały jak wielkie placki. Ale nawet z takim wyglądem zrobiły u mnie w domku furorę, były po prostu pyszne. -
Właśnie bałam się że teraz nazbierane będą mokre, zgniłe i nie będą się do niczego nadawały ale skoro po wysuszeniu wyglądają ładnie to spróbuję. Acha, gdy ich nie znajdę (lub nie znajdę czasu na zbieranie, bo o to głównie o to chodzi) to kupię na bazarku koło mnie (tylko tam są od razu pozłacane albo posrebrzane a ja wolałabym takie naturalne). Pozdrawiam.
-
Gdzie mogę znaleźć szyszki na choinkę? Najlepiej takie prawdziwe albo chociaż bardzo podobne? (Tylko nie mówcie że w lesie... ) Są gdzieś do kupienia? Jak był czas to oczywiście o tym nie pomyślałam a teraz bardzo bym chciała mieć je na choince.
-
Przepisy na świąteczne pyszności
dagidagi odpowiedział a topic → Przepisy kulinarne - o gotowaniu i nie tylko
Byłabym zapomniała. Podobał mi się też czyjś sposób żeby przed upieczeniem w miejsca gdzie ma być póżniej sznureczek do powieszenia na choinkę włożyć wykałaczki, w ten sposób po upieczeniu dziurka będzie gotowa i ułatwi umieszczenie pierniczka na choince -
Przepisy na świąteczne pyszności
dagidagi odpowiedział a topic → Przepisy kulinarne - o gotowaniu i nie tylko
Przeglądałm wątek z forum kuchnia gazety wyborczej i znalazłam tam właśnie przepis Silje na pierniczki. Podobno wychodzą pyszne. Szkoda że nie zajrzałam tam wcześniej (przed zrobieniem ciasta) bo jest kilka ciekawych doświadczonek. Np. miód najlepszy jest gryczany bo wtedy będą ciemniejsze (stojąc przed półką w sklepie zastanawiałam się jaki wybrać i nie wzięłąm gryczanego bo bałam się że on jest taki intensywny..., no cóż następnym razem będzie z gryczanego). Najlepiej jeśli jest to miód prawdziwy pszczeli o stałej konsystencji (trzeba go rozpuścić) bo dziewczyny narzekały że z innego miodu ciasto było kleiste i trudno się je wałkowało. Acha i nie zamieniajcie smalcu na masło bo podobno ze smalcem pierniczki są miększe i pulchniejsze. Dobrze też upiec je na tyle wcześnie żeby zdążyły zmięknąć w pudełku (albo skrzynce metalowej) a gdy nie macie czasu to ktoś włożył po plasterku cytryny do pudełka i zmiękły w 2 dni. Ja chyba będę piekła 18 grudnia, mam nadzieję że zmiękną. No to na tyle. Mam nadzieję że przydadzą wam się te informacje. Acha jeśli jeszcze nie zrobiłyscie ciasta na pierniczki to nie przejmujcie się że musi poleżeć 4-5 tygodni bo macie jeszcze czas - niektóre dziewczyny robiły kilka dni przed świętami i też były pyszne -
A ja mam pytanko: Jakie kupujecie żywe choinki (świerki, jodły)? Które według was najdłużej się utrzymują?
-
Przepisy na świąteczne pyszności
dagidagi odpowiedział a topic → Przepisy kulinarne - o gotowaniu i nie tylko
Udało mi się zrobić ciasto na pierniczki (dzięki za przepis) teraz będzie "dojrzewać" chyba do 21 grudnia, kiedy to zamierzam je upiec i udekorować. Tak więc zostało trochę czasu ale już dziś chciałabym zapytać czy nie widziałyście gdzieś fajnych foremek do wykrojenia pierników z ciasta (aniołki, bałwanki, gwiazdki, choinki, no wiecie takie świąteczne). Ja widziałam w Auchan ale jakieś takie marne (nie na temat), szukam dalej. -
Przepisy na świąteczne pyszności
dagidagi odpowiedział a topic → Przepisy kulinarne - o gotowaniu i nie tylko
UKF mam pytanko: co myślisz o dodaniu 1 łyżki kakao do ciasta piernikowego tak jak zasugerowała B.B. Ja będę swoje (pierwsze w życiu) robiła jutro po powrocie z pracy (bo niestety odpracowuję 12 listopada) i nie chcę czegoś zepsuć -
Przepisy na świąteczne pyszności
dagidagi odpowiedział a topic → Przepisy kulinarne - o gotowaniu i nie tylko
Gwiazdki cynamonowe 50 dag migdałów 5 białek 45 dag cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka wódki z wiśni Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wymieszać. 1 szklanki odłożyć na lukier. Do piany dodać zmielone migdały, cynamon i wódkę z wiśni, wymieszać i zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycisnąć foremką gwiazdki. Na surowe ciasteczka nałożyć lukier z białka i pozostawić do wyschnięcia na około 8 godzin. Gwiazdki piec w nagrzanym do 160 0C piekarniku przez 7-8 minut. Nie wiem jak się wstawia zdjęcia więc podaję link do przepisu i zdjęcia : http://swieta.onet.pl/1072912,1,868,art.html -
Czy możesz to dokładniej opisać? W jakim panelu? Nie wiem czy dobrze rozumiem, czy chodzi o to że drzwi nie dosuwają się do samej ściany i tam jest kontakt na boku obudowy (tak jakby prostopadle do ściany) ale przecież taka obudowa ma pewnie 1-2 cm a kontakt jest większy (a może robią wtedy szerszą obudowę). A może chodzi o to że kontakt jest na boku obudowy równoległej do ściany czyli w szafie (to tak jakby zostawić na ścianie i nie robić boku bo tak też widziałam - że szafa ma tylko drzwi a nie ma boków i tyłu) ale wtedy nie można by było zamknąć do końca szafy ewentualnie przed każdym zapaleniem światła ją otwierać co trochę komplikuje sprawę. Strasznie nakombinowałam ale to dla mnie ważne. Acha i jeszcze jedno - w jakiej firmie to robiliście?
-
Chcę kupić garnki do nowego mieszkania i ciekawa jestem jak te garnki i patelnie ze zdejmowaną rączką sprawdzają się w praktyce. Co o tym myślicie? Możecie mi coś polecić?
-
Mam taki problem : w przedpokoju wnęka ma 70cm ale jest tam kontakt od światła przez co wnęka zmniejsza się do 60cm a to troszkę za mało na szafę z drzwiami suwanymi. Czy da się z tym coś zrobić? Dodam, że nie mam gdzie przenieść kontaktu. Czy pozostaje mi tylko szafa z drzwiami "normalnie" otwieranymi? A jeśli tak to czy znacie firmy które robią takie szafy? Bo niestety te co robią suwane nie zawsze robią takie otwierane (np. Komandor).
-
Dzięki. Ja też planuję 2 szuflady (na sztućce i talerze) tandemboxy z systemem blumotion (hamowanie) więc może poprzestanę na tej macie. Wybiorę się do ikea i zobaczę. Jeszcze raz dzięki.
-
Nie masz problemu przy otwieraniu szuflady? Ja się boję, że jak włożę tam kilka rzędów talerzy to mogą się poobijać. Ja też widziałam w sklepie z akcesoraimi takie gadżety bluma ale 250zł to stanowczo za drogo, zwłaszcza że jeden nie wystarczy. W artykułach Muratora widziałam takie ograniczniki ale nie napisali jakiej są firmy.
-
Gdzie moge kupić wkłady do szuflady w której chcę trzymać talerze? Chodzi mi o takie fajne ograniczniki aby talerze się nie przesuwały przy otwieraniu.