Stosuję rusztowanie przy pomocy pogrzebacza. Najpierw ładuję wegiel na wierzch sypne miału i rozpalam. Nastawy sterownika: przedmuch daję co 8 minut, kiedy wypali sie miał przedmuchy ustawiam co kilkanaście minut tak gdzieś 15-18, pozostałych ustawień nie zmieniam tzn. moc dmuchawy na 40%, temp na piecu 50-52 stopnie czopuch otwarty na max. w domu przy tych ustawieniach mam jakieś 22 stopnie więc ok. dodatkowo ogrzewam tym piecem wodę użytkową ale w tym tygodniu siedzę sam więc tej wody idzie zdecydowanie mniej. Sam już nie wiem czy mam kiepski piec?? Czy jestem kiepski palacz??) Na innym forum czytałem, że na weglu brunatnym ludzie jadą 12 godzin (taki sam model pieca ALTECH IRYD PLUS 15) więc na kamiennym powinienem dłużej. Jeśli nic się nie poprawi w rachubę wchodzi wymiana pieca.