Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bobasspr

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    3
  • Rejestracja

O bobasspr

  • Urodziny 09.04.1983

Informacje osobiste

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Mój klub zainteresowań
    Kominki

Dane osobowe

  • Województwo
    śląskie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

bobasspr's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Super!!! Nawet nie byłem świadom że ktokolwiek mi odpisze a tu ot taka wypowiedź. Jestem BAAARDZO mile zaskoczony tak wyczerpującą wypowiedzią. Mieszkanie mam nawet trochę "za szczelne", muszę zamontować wywiewniki w oknach (drzwi itp także sczelne) Obecnie palę starym drewnem z piwnicy, dość grube klocki (niektóre jeszcze takie kopalniane które tato kiedyś przywlókł do piwnicy) Czy jak już sie fest rozpali to szyber lepiej zamknąć czy jak?? Nie da się go u mnie zamknąć w 100% ponieważ jest nacięty z jednej strony około 25% wiec jest tylko możliwe zamknięcie w jakichś 75%. Odnoszę wrażenie że ciepło ucieka mi "w komin" Sprawa kolejna - jak długo powinny palić się 2 brykieciki drzewa?? (kupionego w supermarkecie) Co do okienka to pięknie widać jak się pali w piecyku, chociaż palenisko jest jedną wysokość drzwiczek niżej, no i z boku ten "cypel" to właśnie odpowiada za ruszanie rusztem (heh masło maślane)
  2. Mam ogromną prośbę, otóż kupiłem piecyk typu koza, jest to piecyk stalowy (TimSistem Piccolo), wyłożony cały w koło szamotem, ma drzwiczki z szybą. Niestety nie wiem jak i czym w tym palić. W instrukcji pisze że można używać drzewa oraz węgla brunatnego. Problem jest w tym że nie wiem jak ustawić tą "wajche" przy wylocie spalin i czy to miejsce na popiół ma być "zamknięte" czy otwarte. NIGDY nie paliłem w piecu, obecnie po przeprowadzce jestem zmuszony używać właśnie takie sposobu ogrzewania.(Od ZAWSZE miałem C.O. ze spółdzielni - od urodzenia - teraz nastąpiły niestety zmiany) Mieszkanie jest małe, 36m2, w zasadzie jedno duże pomieszczenie + łazienka ( pokój połączony razem z kuchnią) Piecyk ma moc 5kW, rura ma 90 cm wysokości. Nie mam zielonego pojęcia jak palić. Ostatnio spaliłem 10kg brykietu w 2 godziny i było w mieszkaniu dalej zimno (18.2'C). Kupiłem także brykiet węgla brunatnego ale też zbytnio ciepła nie ma. Proszę napiszcie mi krok po kroku jak palić, jak rozpalać i jak u3mać temperaturę. Dodam iż jest to JEDYNE źródło ogrzewania. Obecnie do rozpalenia używam Podpałki do grilla.... nie wiem nawet jak ten brykiet podpalać. PROSZĘ POMÓŻCIE. Poprowadźcie mnie "za rękę"
×
×
  • Dodaj nową pozycję...