Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ryszard.wieckiewicz

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    4
  • Rejestracja

Informacje osobiste

  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

ryszard.wieckiewicz's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Witam! Uszczelnienie kołnierza w moim przypadku wyglądało następująco: 1. Wygasiłem piec. 2. Wyczyściłem palenisko. 3. Odkręciłem śruby (zaznaczone na zdjęciu). 4. Wyczyściłem wszystko w środku retorty. 5. Ściągnąłem kołnierz z retorty (na zdjęciu) 6. Pod kołnierzem jest taki "talerz" z ząbkami - największy ząbek powinien być od strony ślimaka/podajnika (tak aby, dmuchane powietrze rozbijało się o niego i "obchodziło" całe palenisko (wokół retorty). U mnie oczywiście, było oddane na odwrót. Cóż, bywa. 6. Uszczelniłem kołnierz po wewnętrznej stronie. 7. Umieściłem talerz, kołnierz na swoim miejscu. 8. Na poprzednią warstwę sylikonu (bo ona "rozchodzi" się na dwie strony (jedna wewnątrz retorty, a druga, na zewnątrz - tę stronę widać) na wszelki wypadek położyłem jeszcze jedną warstwę. 9. Nie dokręciłem śrub bo silikon je skleja i później ciężko odkręcic (są dokręcone powiedzmy do połowy). Koniec Aha, niby jest napisane na sylikonie że trzeba odczekać 12h. Ja od razu odpaliłem piec (musiłem). Silkon trzyma, nic się nie dzieje. Efekt: poprzednio potrzebowałem 60-70% nadmuchu aby jako tako się paliło. Groszek nie wypalał się całkowicie. Zwykle 1 wiadro popiołu po 2 dniach (1 worek groszku na dzień). Obecnie; 40-50% nadmuch spokojnie wystarcza aby paliło się bardzo mocno, gorszek zamienia się w pył. Zwykle 1 wiadro po 7-9 dniach (około 5 worków groszku). Co do czasów to obecnie mam takie (generalnie bazuję na tabali z instrukcji): Nadmuch: 40-50% Czas podawania: 5s Przerwa podawania 25-35s Przedmuch: co 8 min o sile 40-50% przez 30s Praca podczymania: co 10min, przez 15-20s. -------------- Powodzenia PS. Zdjęcie pochodzi z instrukcji do pieca defro duo. Uprasza się moderatora o nie usuwanie załącznika; jest kluczowym elementem odpowiedzi.
  2. Odpowiedź na post msiaczek: Witam, Proponuję sprawdzić czy technicy zabezpieczyli retortę (uszczelnili silikonem). U mnie "zapomnieli" choć w instrukcji wyraźnie było napisane, że piece przychodzą nieuszczelnione i trzeba samemu. Od momentu uszczelnienia, piec pracuje bardzo dobrze; szybko osiąga zadana temperaturę, wypalanie węgla również dobre. Druga sprawa to ustawienie kołnierza kierunkowego dla nadmuchu - to również jest przy retorcie. Tutaj też popełniono gafę, strumień powietrza był w złą stronę kierowany, przez co również były straty w związku ze spalaniem, ustawieniem parametrów. Moja sugestia: 1. Sprawdzić czy kołnierz jest poprawnie ustawiony 2. Sprawdzić czy została uszczelniona retorta W przypadku wątpliwości, jestem do dyspozycji. ------------------------ Pozdrawiam, Ryszard Więckiewicz
  3. Witam Chciałbym wymienić się wartościami parametrów dla pieca defro duo 35kw. Proszę o komentarz (wraz z zaznaczeniem czy komentujący posiada w/w piec). Podaję parametry, wystarczy przekopiować i dopisać własne wartości: Tryb pracy: letni Zadana temperatura: 52st Czas podawania: 5s Przerwa podawania: 50s Siła nadmuchu: 50% Paca podtrzymania: 18s Przerwa podtrzymania: 50min Wentylator w podtrzymaniu (czas pracy): 30s Wentylator w podtrzymaniu (czas przerwy): 15min Histereza kotła: 5st Histereza CWU 4st Groszek (pochodzenie): Piekary (760zł, pakowany w worki) Dziękuję i pozdrawiam, Ryszard Więckiewicz
  4. Witam Chciałbym wymienić się wartościami parametrów dla pieca defro duo 35kw. Proszę o komentarz (wraz z zaznaczeniem czy komentujący posiada w/w piec). Podaję parametry, wystarczy przekopiować i dopisać własne wartości: Tryb pracy: letni Zadana temperatura: 52st Czas podawania: 5s Przerwa podawania: 50s Siła nadmuchu: 50% Paca podtrzymania: 18s Przerwa podtrzymania: 50min Wentylator w podtrzymaniu (czas pracy): 30s Wentylator w podtrzymaniu (czas przerwy): 15min Histereza kotła: 5st Histereza CWU 4st Groszek (pochodzenie): Piekary (760zł, pakowany w worki) Dziękuję i pozdrawiam, Ryszard Więckiewicz
×
×
  • Dodaj nową pozycję...