Mam pytanie do użytkowników ponar eko lub ogniwo eko, jak często musicie czyścic piec?
mam na mysli kanały dymne itd.
U mnie wychodzi to raz na tydzień - , pod dłuższym czasie piec już jest tak zarośnięty ,że komputer krzyczy -WYCZYŚĆ PIEC
Czy to może być spowodowane tym syfem , którym palę?czyli czeskim groszkiem?
Kupuje ten groszek po około 500/tona -workowany, pali się ok, popiół ok-oczywiście nie jest to popiól jak z papierosa, ale dopala wszystko ładnie.
piec osiąga zadana temperaturę i utrzymuję ją też bardzo ładnie...
pytanie:czy jeśli paliłbym bardziej szlachetnym groszkiem, byłoby mniej osadu w kanałach dymnych?
czyli czyszczenie nie co tydzień, a np. raz na miesiąc?
pytanie 2: gdzie w łódzkim można kupić dobry jakościowo, z małą zawartością siarki, i docelowo z małą ilością popiołu groszek?
znalazłem 2 solidne firmy:
http://ekogroszekpakowany.pl/
Ci piszą że z tony ICH groszku sa 2 wiadra popiołu, z czeskiego jest chyba 20 % popiłu.
http://resover.eu/EKOGROSZEK-k10-0--default.html
ale sa dość daleko i transport jednostkowy (np. 2 tony )podnosi cenę.
gdzie w łódzkim kupię lepszy gatunkowo groszek (bardziej kaloryczny niż czeski,dający popiół :jak z papierosa ; miękki, aby nie zrywał zawleczki, nie zanieczyszczający tak pieca jak czeski , i z małą docelowo ilością popiołu - 5 % ? )
Będę wdzięczny za odpowiedzi od osób , które przerobiły ten temat...
Pozdr,
Damian