1. Napisz, jak wyglądają Twoje imprezy przy grillu i zilustruj wypowiedź maksymalnie 3 zdjęciami.
Moja rodzinka grille wprost kocha,
bo to jest wielka banda smakoszy!
I kiedy tylko jest na to chwila,
z chęcią oddaje się tej rozkoszy!
Tata rozpala całą machinę,
to nasz OGNIOMISTRZ, Władca z Widelcem!
Nikt tak jak on nie umie władać
tym sprzętem od Gdańska po Kielce!
Mama szykuje pyszną kiełbasę,
warzywa wszelkie, do tego sery,
dba o efekty też wizualne,
lubi w przepisach wszelkie bajery!
Konrad - mój szwagier in spe - za piwo
ma odpowiadać i wszelkie trunki,
więc gdy zanosi się na grillowy
wieczór, on zawsze robi sprawunki!
Siostra talerze szybko rozkłada,
sztućce dobiera, krzesła ustawia,
zerkając ciągle w stronę kiełbaski,
bo grill apetyt młodej poprawia!
Babcia z kolei, choć dba o linię,
kręci się wokół stołu, by chyłkiem
świsnąć cukinię z serem, paprykę
albo parówkę schować pod tyłkiem.
A ja? Ja siedzę i fotki pstrykam,
nucę pod nosem prastare hity,
dbam o rozrywkę i anegdotki,
i żeby humor był znakomity!
A gdy zapachnie nam już zawartość
rusztu, co skwierczy raźno, wesoło,
milkniemy wszyscy i ustawiamy
się wszyscy razem radośnie wkoło!
Zachwyt nas chwyta wszystkich za serca,
że znów nam wyszło, znów się udało
nic nie przypalić, nic nie zmarnować,
że się znów spotkać nam wszystkim chciało!
Mówią, że z własną ponoć rodziną
tylko na zdjęciach dobrze wyjść można,
lecz ja bym mojej oddała wszystko,
nawet ostatnią kiełbaskę z rożna!
Bo my kochamy czas spędzać razem,
śmiać się, wygłupiać i pałaszować,
więc gdy się sezon tylko zaczyna,
spotkasz nas tam, gdzie można GRILLOWAĆ!
2. Odpowiedz na pytanie konkursowe: na czym polega pośrednia metoda grillowania?
Pośrednia metoda grillowania polega na stosowaniu grilla z przykrywą i jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania to więcej niż 30 minut. W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia. Temperatura w grillu osiąga ok. 180-200 stopni Celsjusza.
Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne oraz system One Touch (w grillach Webera).