Uwaga! Uwaga!
Sezon Grillowy uważamy za otwarty
Urodziny Taty w tym roku były świetnym powodem aby troszeczkę pogrilować w doborowym towarzystwie rodziny i znajomych.
Piękne, słoneczne sobotnie popołudnie...ogród pełen znanych i lubianych przez nas osób, dobre jedzenie...czego można chcieć wiecej?
Najwiekszym "popytem" cieszyły się grillowane kiełbaski, oraz mięsko z kurczaka w marynacie która jest specjalnością mojego Taty. Przepis inny niz klasyczne, gotowe marynaty sklepowe.
Oto przepis (proporcje wg włąsnego smaku, nie da sie zepsuć)
- pieprz zielony i czerwony
- czosnek
- sos tabasco
- oliwy z oliwek
Mięsko zamarynowane w tej marynacie jest troszkę pikantne, ale smak niepowtarzalny, myślę ze warto wypróbować.
Wszyscy lubimy grillowac...grillowanie ma w sobie cos magicznego...i pierwotnego (?) uwielbiam patrzyc w rozrzazone wegielki i wsluchiwac sie w skwierczenie miesa na ruszcie (haha taki fetysz
Dla mnie osobiscie grillowanie to specjalny czas Podczas jednego z grillowych spotkan ze znajomymi poznalam obecnego meza a pare lat temu podczas przyjecia gillowego przyblakal sie do nas maly bezdomny kundelek i jest z nami do dzis
Pytanie konkursowe:
Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest na grillu z pokrywą i odpowiednie jest dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż pół godziny. Metoda pośrednia służy do grillowania w całości dużych porcji mięs, dziczyzny, drobiu w niższych temperaturach i wymaga więcej czasu. Idealna metoda dla wielbicieli mies w marynatach, szczególnie piwnej.
W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach grilla. Na środku, pomiędzy węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz. Można też użyć tacki z otworami i ułożyć w niej warzywa.
Zamyka się pokrywę i nagrzewa grill do temperatury około 180-200°C.
Produkty do grillowania układa się na środku rusztu, nad tacką na tłuszcz