Odpowiedź na pytanie pierwsze: Moje wymarzone miejsce na grilla nie łączy się o tyle z miejscem, co z ludźmi. Ponieważ właściwie można grillować wszędzie i prawie wszystko, ale to ludzie tworzą atmosferę miejsca. Dlatego uwielbiam grillować w otoczeniu moich najbliższych: Rodziny i Przyjaciół. Nie ma nic milszego, niż wspólne przebywanie na świeżym powietrzu, grillowanie, jedzenie, śmiech i zabawa. Każdy przygotowuje coś dobrego do jedzenia i nawet osoby, które ze względu na wiek lub umiejętności stoją nieco daleko od grilla – mają swój wkład we wspólny posiłek: pomagają nakrywać do stołu w ogrodzie lub przygotowywać dodatki (sałatki i desery). Niezwykłą radość (nie tylko podniebienia) daje próbowanie nowych przepisów na grillowane potrawy i urządzanie konkursów na najlepszą potrawę z grilla. Wygrywają wszyscy, a grillowane mięso, warzywa i owoce szybko znikają z talerzy. Dlatego moje wymarzone miejsce na grilla może być wszędzie, byle byłoby wypełnione szczęśliwymi ludźmi, którzy lubią wspólnie spędzać czas. Ostatnio, jak pogoda dopisuje, grillujemy w weekendy w większym gronie, w ciągu – w razie potrzeby - tygodnia korzystamy z grilla elektrycznego w domu. Zdjęcia zostały wykonane podczas ostatniego Dnia Dziecka, kiedy to przygotowaliśmy dla wszystkich naszych dzieci w Rodzinie i przyjaciół niespodziankę – pompowane zjeżdżalnie, ustawione do basenu. Zapowiada się ciekawe lato w naszym ogrodzie. Choć to może się zdarzyć w każdym miejscu i z każdej okazji, więc zapraszamy na grilla!
Odpowiedź na pytanie drugie: Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest na grillu z pokrywą, a odpowiednie jest dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy, niż pół godziny. Metoda pośrednia służy do grillowania w całości dużych porcji mięs, dziczyzny, drobiu w niższych temperaturach i wymagających więcej czasu. Idealna metoda do grillowania większych kawałków mięs w marynatach. W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach przestrzeni grilla. Po środku, między węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz (można ją przygotować samemu z folii aluminiowej). Nazwa metody pochodzi właśnie od sposobu ułożenia grillowanego produktu na grillu – nie bezpośrednio nad żarem, a pośrednio, nad zbierająca tłuszcz tacką. Tym sposobem, kapiący tłuszcz nie dotyka gorącego węgla i nie tworzy się dym. Podczas całego procesu grillowania pokrywa powinna być zamknięta. Grill nagrzewa się do temperatury 180-200 stopni.