Pare slów wstepu ...tak podobno bylo a ja znalazlem te informacje w sieci.
„Dawne plemiona kalifornijskie uważały ze pieczenie mięsa jest metoda transformacji, dlatego wkładały dorastające kobiety do paleniska"
Dzis na szczescie wiekszosc z Nas wybierze grillowane mieso zamiast...hmmm grillowanej kobiety
Pierwsi „Prometeusze” jakies 500 tys. lat temu wpadli na pomysł, że ogień można ujarzmić i wykorzystać i to prawdopodobnie wtedy mialo miejsce pierwsze pieczenie mięsa. Któregoś jakże szczęśliwego dla ludzkości, dnia myśliwemu, który właśnie powrócił z łowów, wpadł kawałek mięsa upolowanego mamuta do ognia. Upieczone, choć zapewne twarde mięso, okazało się smaczniejsze od surowego, a wieść o tym lotem błyskawicy rozniosła się po całym świecie (taka to informacje znalazlem na foody.pl)
A wiec to nie Amerykanie sa pionierami grillowania
Trudno dzisiaj wyobrazić sobie spotkania z rodzina czy przyjaciółmi na świeżym powietrzu bez unoszącej się woni pieczonego mięska...
W piątek przed 17 w pracy nikt już nie może spokojnie usiedzieć za biurkiem, każdy nerwowo patrzy na zegarek i odlicza czas do wyjścia…
Zazwyczaj na ostatnia chwile robimy szybki rachunek (sumienia) czyja tym razem kolej wypada na zorganizowanie grilla.
To nasza letnia tradycja - prawie cotygodniowe grillowanie w „kumplowskiej” atmosferze - nas pracoholików - biurowych pracowników
Każdy ma za zadanie przygotować, jaki przysmak plus oczywiście zamarynować mięso lub przynieść inne wiktuały grillowe …i jesteśmy gotowi na celebrowanie naszej wiosenno – letniej tradycji grillowania.
Teraz trzymamy tylko kciuki za ładną pogodę, ale mamy szczęście tylko 1 raz nie dopisała…( foto- grill zorganizowany przez naszego szefa - jakis zlym omen ) zawasze jest wesoło i pysznie . . .i jak milo po takim weekendzie znów usiasc za biurkiem...achhh ...
odp na pyt. konkursowe:Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut.
Metoda pośrednia jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu.
W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań.
Ta metoda uzyskujemy wspanialy aromat pieczonego miesa a przykryty pokrywa grill dziala jak piec konwekcyjny co powoduje bardzo rownomierne opiekanie sie potraw.
Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia.
Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne.