Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stiff

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    386
  • Rejestracja

stiff's Achievements

STAŁY BYWALEC (min. 300)

STAŁY BYWALEC (min. 300) (4/9)

10

Reputacja

  1. Piec odpalony po raz pierwszy 04.12.2008 - latem palone drzewem czyli bez podajnika.Średnie zuzycie 2,5 t węgla na sezon. Cena ślimaka ok 130 zł- na allegro są
  2. Z sobotniej akcji wymiany ślimaka. Po prawej stronie ukręciło się , po lewej stronie ucięte w celu łatwiejszego wyciągnięcia. http://images66.fotosik.pl/1160/0419ba89362adf03gen.jpg
  3. Powypalały mi się w piecu te podkładki w klapkach rewizyjnych - w tej pod zbiornikiem podajnika i pod rurą która juz wchodzi do komina .Czym te uszczelnienia zastąpić?W tej pod podajnikiem zrobiły sie szpary takie że wydostaje się dym na zewnątrz.pzdr
  4. Min. zużycie węgla według producenta to: 1kg/h dla 15 kw i 1,5kg/h dla 25 kw - nie chciałbym mieć takiego minimalnego
  5. Blachy na dolnej półce i środkowej.Poszukaj gdzies w necie dokumentacje - tam jest wrysowane co i jak .
  6. Tak z ciekawości : co zmieniacie w ustawieniach przy dużych zmianach temp panujących na dworze ? Moje zmiany ustawień zawsze polegało na zmianie parametru d - przy temp w granicy ok 5 Celcjusza moje d oscylowało w granicach 15 a przy temp jakie panują teraz - minus 5 dokładałem do parametru d i było tak ok 20. Ale zauważyłem że przy tej cieplejszej pogodzie węgiel spala się na popiołek i jest go bardzo mało a przy tych niskich temp na dworze robią się spieki i jest ich bardzo dużo już po pierwszym dniu.Jakie parametry powinienem jeszcze zmienić ?
  7. Dzisiaj rozmawiałem z producentem tych wentylatorków i powiedział że to za krótki czas by trafił go szlag (piec od 2008) i tez wskazał na to że może coś w padło - w sobote rozbieram.
  8. Witam. coś ostatnimi czasy coraz głośniej zaczyna zachowywać sie mój wentylator- jakoś tak rzegocze i będe musiał chyba go otworzyć.Dlatego mam pytanie czy już ktoś go rozbierał a jesli tak to co sie w nim zużywa - na co zwrócić uwage.pzdr
  9. Czyścić piec trzeba - to wiadomo.Robię to przy kazdym nowym załadunku podajnika.Zawsze staram się go czyścić jak najbardziej skrupulatnie i rzeczywiście przynosi to efekty - czesto gdy piec nie potrafi uzyskać zadanej temperatury to po czyszczeniu wchodzi na duzo wyższą temperature co świadczy że czyszczenie ma sens.Ale mam pytanko która część pieca jest najwazniejsza do czyszczenia - gdzie znajdują się te rury grzewcze czy co tam jest ?
  10. Jako że wszystkie awarie w mym piecu związane były z kondensatorem a ich różnorodność była tak duża że pomyślałem o jakimś urządzeniu który jednoznacznie stwierdziłby że wina jest po jego stronie.Jakieś propozycje?Myślałem o zabudowanym jakimś urządzeniu pomiarowym które po odczycie jednoznacznie pokazywałoby czy pojemność kondensatora jest w zakresie nowego. Pytanie chyba skierowane bardziej do elektryków.pzdr
  11. stiff

    Szachownica

    Powiedział dwa lata póżniej
  12. Minimalne zużycie groszku według producenta dla pieca 25 kw to 1,5 kg\h czyli z tym 25kg\dobę nie jest źle chodź przyznam że też bym się załamał - u mnie ostatnio wyszło 9kg ale piec 15kw i domek mały.
  13. Drugi podajnik 12 dni Trzeci 11 dni - wiadro 20 kg popiołu.
  14. Poszukaj w tym poście - kiedyś już podawałem - praktycznie nic nie zmieniałem.pzdr
×
×
  • Dodaj nową pozycję...