Wszystko pięknie wygląda, blacha na 6 mm. Wszyscy producenci tak podają. Tydzień temu mój piec dokończył żywota. Służył 12 lat. Był to piec zasypowy na miał , bo w 1999 roku kiedy go kupiłem nie było jeszcze dużego wyboru, a o podajnikach jeszcze nie słyszałem. Blacha była na 6mm, w komorze spalania, a tylne półki, przed wyjściem do komina na 4 mm, a żywotność pieca zależy właśnie od wytrzymałości tylnej części. Wiadomo, tego nie było widać. Po 12 latach blacha na tych półkach jak papier. Mogło by się wydawać, że 12 lat to dużo dla pieca. Sąsiad ma piec zasypowy na węgiel od 32 lat. Piec spawany z blachy 12 mm, płaszcz 8 mm. Jeszcze przez wiele lat posłuży. Od innych znajomych słyszałem o piecu służącym przez 26 lat i ciągle sprawny. Oglądałem wiele pieców miałowych i na groszek, ale to co jest dostępne w sklepach, to blacha na 6 mm, a tył zapewne na 4 m, bo inaczej producent poszedłby z torbami gdyby piece wytrzymywały po 30- 40 lat. Słyszałem też o nowym piecu z podajnikiem, wytrzymał 6 lat. Ceny pieców zaczynają się od 5600 aż do ponad 10 tys. i taki piec ma wytrzymać 6 może 7 lat ? Dzięki, poszukam spawacza, który zrobi mi piec z grubej blachy.