Jeśli chodzi o dóbr koloru jest on sprawą dość indywidualną. Nie ma idealnej recepty na kolory w kuchni, ale na pewno lepiej wybierać jasne odcienie niż ciemne. Jest kilka przyczyn. Jaśniejszy kolor łatwiej wkomponować w aranżację mebli i innych elementów wyposażenia. Poza tym takie barwy wnoszą radość i ciepło. Z kolei ciemne barwy dają duży kontrast, mogą optycznie zmniejszać powierzchnię. Znacznie więcej farby trzeba zużyć, jeśli po jakimś czasie chce się zmienić kolor na inny. Z drugiej strony kuchnia jest pomieszczeniem najbardziej narażonym na zabrudzenia, a ciemny kolor doskonale może je maskować. Pośrednim rozwiązaniem są kolory o jaskrawej barwie, szczególnie zieleń. Mogą być ciekawym akcentem, a zarazem komponentem, który pozwoli uzyskać spójną aranżację. Taka piękna orzeźwiająca zieleń, czy nawet soczysty róż warto zestawić z neutralną bielą, jasnym beżem, czy z kolorem kremowym. Oczywiście taki wariant może być ryzykowny, jeśli wszystkie meble i blaty są drewniane, a całość utrzymana w tradycyjnym stylu i w dodatku kuchnia jest raczej nieduża. Znacznie lepiej takie połączenie się sprawdzi, kiedy jednym z materiałów, jaki będzie wykorzystany w aranżacji będzie szkło. [moderowano]