Smołowanie w kotle występuje z dwojakich przyczyn :
- niska temperatura spalania i duża ilość części smolistych się nie dopala i smołuje piec oraz komin,
- ziny powrót do pieca również przyczynia się do tego że w piecu występuje za niska temperatura spalania oraz kondensacja, co sumarycznie tez moze dać taki efekt
Jeśli piszesz, że przez ostatnie lata nie miałeś takiego problemu a teraz on się pojawił to nalezy upatrywac go w problematyce złej jakości paliwa. Złej jakości węgiel przyczynia się do podniesienia ryzyka smolenia. Pamiętać trzeba również, że węgiel niskiej jakości może mieć więcej udziału substancji smolistych w składzie tym samym w rezultacie daje taki efekt.
Ja na twoim miejscu kupiłbym ze 4 worki innego .. może z innego źródła węgla i zobaczył czy efekt smolenia zanika.
Nic innego raczej nie wymyśli się jak tylko test.
Pracownia Projektowa ERAN z Gliwic