W ubiegłym roku byłem w Hiszpanii a dokładniej w Sewilli gdzie mieszka moja rodzina. Z tej właśnie podróży oprócz niezapomnianych wspomnień przywiozłem również przepis na Gazpacho z grilla. Będąc w Sewilli dowiedziałem się również tego, że jest to zupa która nie wymaga gotowania. Nie wierzyłem w to dopóty, dopóki jej nie spróbowałem.
Składniki:
2 czerwone i zielone papryki, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 8 pomidorów, 1 długi ogórek, 1/2 litra soku pomidorowego, 100 ml octu z białego wina, 100 ml oliwy z oliwek, olej do marynaty, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Papryki kroimy na pół i oczyszczamy z pestek, następnie kroimy na ćwiartki. Z pomidorów wycinamy miejsca po szypułkach i kroimy na połówki. Czosnek kroimy w poprzek na połówki. Obraną cebulę kroimy też na połówki. Ogórka kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy z pestek, a następnie kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę i odkładamy do osobnej miski. Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę marynujemy w soli, świeżo mielonym pieprzu i oleju. Grillujemy dość mocno z każdej strony. Skóra na papryce i pomidorach powinna być lekko czarna. Czosnek powinniśmy na grillu umieścić w mniej nagrzanym miejscu, by go nie spalić. Ząbki czosnku powinny się upiec do miękkości. Po zdjęciu warzyw z grilla czyścimy je z nadmiaru czarnej skórki i kroimy w mniejsze kawałki, by ułatwić sobie ich miksowanie. Czosnek wyciskamy z łupinek i umieszczamy razem z warzywami w naczyniu do miksowania. Dodajemy przyprawy, sok pomidorowy, ocet z białego wina i miksujemy przy pomocy blendera na gładką, jednolitą zupę. Pod koniec miksowania próbujemy, doprawiamy, dolewamy oliwę i jeszcze chwilę miksujemy. Gazpacho podajemy schłodzone. Wlewamy do miseczek i dekorujemy kostką pokrojonych świeżych ogórków.