Roladki z perliczki na słodko Składniki: 4 filety z perliczki 1 szklanka oliwy z oliwek 3 łyżki płynnego miodu po 1 opakowaniu daktyli, fig i rodzynków 2 pomarańcze 1 łyżeczka rumu 4 łyżeczki uprażonego sezamu szczypta soli i pieprzu 2 torebki ryżu 1. Pomarańcze należy umyć i sparzyć wrzącą wodą. Skórki zetrzeć na tarce. Z jednej wycisnąć sok, a drugą pokroić w cienkie plasterki. 2. Filety z perliczki myjemy i zbijamy tłuczkiem, aby powstały cienkie płaty. 3. Oliwę z oliwek mieszamy z miodem, rumem i startą skórką pomarańczową. W takiej marynacie zanurzamy płaty filetów. 4. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, a figi i daktyle kroimy w cienkie paseczki. Wszystko mieszamy. 5. Wyciągamy filety z marynaty, kładziemy na filię, nakładamy bakaliowy farsz i zwijamy. Gotowe roladki obtaczamy w prażonym sezamie. 6. Tak przygotowane mięso układamy na aluminiowej tacce, lekko pieprzymy i grilujemy z obu stron (po około 10 minut). 7. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. 8. Tackę z wysokim brzegiem (bez otworów) smarujemy pozostałą marynatą, wsypujemy ugotowany ryż, układamy ugrilowane roladki w kształt rozgwiazdy, skrapiamy sokiem z pomarańczy, przykrywamy folią aluminiową i dusimy przez 2 – 3 minuty. 9. Tackę kładziemy na stole i usuwamy znajdującą się na wierzchu folię aluminiową. Podajemy roladki wraz z ryżem, udekorowane plasterkami pomarańczy. Zapach jaki dotrze do nozdrzy biesiadników jest niezapomniany, a smak to „niebo w gębie”