Pachnące szaszłyki na gałązce rozmarynu Składniki 60 dag piersi z indyka 2 łyżki curry 1 łyżka imbiru szczypta kurkumy szczypta cynamonu szczypta gałkie muszkatolowej 1 łyżeczka cukru sól 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2-3 banany kilka plastrów ananasa 1/2 puszki brzoskwiń chilli w płatkach 2-3 łyżki wiórków kokosowych patyczki do szaszłyków lub łodygi rozmarynu marynata: 1 jogurt typu greckiego 200 g sok z pomarańczy Sposób przyrządzania Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przygotować marynatę (pomarańczę przed wyciśnięciem dokładnie wymasować aby „puściła” więcej soku). Rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej czosnek przeciśnięty przez praskę, tak aby się nie zrumienił, odsączyć. Na rozgrzany tłuszcz wsypać curry, imbir, kurkumę i cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i połączyć z tłuszczem, smażyć przez moment. Zmniejszyć gaz, dodać marynatę, podsmażony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynatą z przyprawami, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, banany na plasterki, a ananasy w kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków lub gałązki rozmarynu (uprzednio nasączone w wodzie).Grillować przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą lekko rumiane. Podawać z „ósemkami” limonki. Przed spożyciem skropić sokiem z limonki Smacznego!