Pikantne roladki mięsne z sosem bułgarskim Składniki: 600g łopatki wieprzowej, sól, 100g szynki wieprzowej, przyprawa do grillowanej pieczeni wieprzowej, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sos worcester, 4 łyżki orzechów arachidowych, 1 łyżka kaparów, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka masła. Sos bułgarski: 6 łyżek przecieru pomidorowego, 2 papryki, 8 ząbków czosnku, 4 kwaszone ogórki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, mielony pieprz, czubryca, 2 łyżeczki cukru. Do przecieru pomidorowego, dodajemy 2 papryki, wcześniej upieczone w piekarniku i zmiksowane bez skórki i pestek, rozgnieciony czosnek, drobno starte ogórki, oliwę z oliwek, przyprawy i sos. Odkładamy na 3 godziny w chłodne miejsce. Wykonanie: Mięso z łopatki rozcinamy na duży płat i rozbijamy. Z jednej strony solimy, pokrywamy plasterkami szynki i całą płaszczyznę smarujemy mieszaniną sporządzoną z przyprawy do grillowania, przecieru pomidorowego, małej ilości sosu worcester, połowy drobno posiekanych orzeszków, posiekanych kaparów, miąższu z obranych pomidorów i oliwy z oliwek. Starannie zwijamy płat mięsa, smarujemy oliwą i odstawiamy na 4-6 godzin w chłodne miejsce. Roladę przekłuwamy na wylot, długimi wykałaczkami i przecinamy ją pomiędzy nimi na grube plastry. Roladki powoli pieczemy na grillu z obu stron. Podczas pieczenia obracamy i smarujemy masłem. Po upieczeniu, solimy je i posypujemy pozostałymi grubo posiekanymi orzeszkami. Podajemy z sosem i frytkami.