Pozdrawiam wszystkich i przesyłam przepis z egzotycznej Malezji!
Dobry jako deser, ale także na lekki obiad w upalne dni.
Bardzo prosty i szybki do zrobienia.
Składniki
- kilka dużych bananów (najlepiej jeszcze zielonych).
- kilka owoców - rambutan (najlepiej świeżych, są dostępne w niektórych sklepach, ewentualnie z puszki).
- jogurt naturalny
- listki oregano
- plasterek boczku (lub szynki).
- sok z limonki
Przygotowanie
Rozpalamy grilla.
Banany obieramy, zawijamy plasterek boczku na środkowej części banana i kładziemy na kilka minut na grillu.
Rambutany obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do jogurtu, mieszamy i dodajemy posiekane listki oregano oraz sok z jednej limonki.
Gdy banany są już gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy sosem i podajemy je na ciepło.
Smacznego!