Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EwelinaRybnik

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    0
  • Rejestracja

O EwelinaRybnik

  • Urodziny 31.05.1985

Informacje osobiste

  • Płeć
    Kobieta
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Miejscowość
    Rybnik
  • Kod pocztowy
    44-200
  • Województwo
    śląskie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

EwelinaRybnik's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Będąc w zeszłym roku na wakacjach w Chorwacji a dokładnie na wyspie Hvar . Mieliśmy przyjemność próbować tamtejszych specjałów z grilla. Atmosfera była fantastyczna a cała wyspa i okolica wydawała się pachnieć zapachem lawendy, szałwii, rozmarynu, wrzosu, mięty, mirtu, tymianku i wielu innych ziół, jakbyśmy siedzieli w największym ogrodzie botanicznym. Jednych z pyszniejszych rzeczy jakie jedliśmy były GRILLOWANE SARDYNKI W LIŚCIACH WINOGRON - wyglądały jak małe ciemno zielone roladki z małą rybką w środku. Składniki : 8 całych sardynek(oczyszczonych) 8 liści winogron sól pieprz tymianek oliwa z oliwek Przygotowanie : Wytnij liście winogron tak aby usunąć łodygi. Ryby zamarynuj w oliwie, pieprzu, soli i tymianku. Owiń sardynki liścmi winogron. Roladki posmaruj pozostałą oliwą. Grilluj sardynki przez 3-4 minuty. Podawaj gorące. Kolejną fantastyczną potrawą jaką mieliśmy przyjemność jeść były: SZASZŁYKI Z ŻABNICY Z BOCZKIEM. Zaskakujące połączenie bo nigdy wcześniej nie jadłam ryby z boczkiem. W trakcie jedzenia opowaidał nam gospodarz o "diable morskim" jakim jest żabnica. Pyszne soczyste mięso. Składniki : oliwa z oliwek 3 łyżki świeżo wyciśnietego soki z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kolendry mielonej sól pieprz 500-600g żabnicy (lub innej ryby) 150 plasterków boczku Przygotowanie : W misce wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy, cynamon, kolendrę, pieprz i sól. Włóż pokrojoną rybę na kostki do marynaty. Przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Owiń plasterek boczku wokół każdego kawałka ryby i nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj szaszłyki przez 4-5 minut. Kolejną pyszna specjalnością tamtego regionu były GRILLOWANE LANGUSTY Z CYTRYNOWYM SOSEM. Według mieszkańców wyspy "raki morskie" to jeden z najprostszych i najlepszy sposób na sprawienie sobie kulinarnej przyjemności. Składniki : 6 świeżych ogonów langusty 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz świeży szczypiorek (lub cebulka zielona) sos : sok z 1/2 cytryny 90g masła pokrojonego w kostkę Przygotowanie : Ostrym nożem przetnij ogony langusty wzdłuż. Usuń czarne żyłki. Pędzelkiem posmaruj "raki morskie" . Dopraw solą i pieprzem. Następnie zgrilluj. (pancerze muszą zrobić się pomarańczowe a mięso stracić przezroczystość). Podawaj gorące, skropl sokiem z cytryny i na każde mięsko połóż małą kosteczkę masła. Są to wyjątkowe potrawy na grilla, kiedy myślę o grillowaniu wracam do wspomnień z "pachnącej" wyspy. Ewelina
×
×
  • Dodaj nową pozycję...