"Egzotyczne grillowane szaszłyki" Składniki około 60 dag piersi z indyka lub kurczaka marynata: 1 jogurt naturalny 200 g 2 łyżki curry 1 łyżka imbiru szczypta kurkumy szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru sól 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2-3 banany kilka plastrów ananasa 1/2 puszki brzoskwiń chilli w płatkach 2-3 łyżki wiórków kokosowych patyczki do szaszłyków Sposób przyrządzania Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przygotować marynatę. W tym celu rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej czosnek przeciśnięty przez praskę, tak aby się nie zrumienił, odsączyć. Następnie na rozgrzany tłuszcz wsypać curry, imbir, kurkumę i cynamon. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i połączyć z tłuszczem, smażyć przez moment. Zmniejszyć gaz, dodać jogurt, podsmażony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynatą, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 2. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, banany na plasterki, a ananasy w kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.Grillować przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą lekko rumiane. Podawać z „ósemkami” limonki. Przed spożyciem skropić sokiem z limonki.