"Kalmary na grilu" Składniki: - ok. 30 dag mrożonych kalmarów w tubie - oliwa z oliwek - oliwki - chlebek pita Sos ladolemono: - sok z połówki cytryny - 6 łyżek oliwy extra vergine - koper - sól morska - świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: 1. Kalmary rozmroź i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj je dokładnie pędzelkiem umoczonym w oliwie. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez 15 minut. Potem przełóż na drugą stronę i grilluj jeszcze 10 minut. 2. Przygotuj sos: sok z cytryny, oliwę z oliwek i koper przełóż do wysokiego naczynia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na gęstą masę. 3. Gorącego kalmara zdejmij z grilla i natnij tubę w paseczki. Serwuj z sosem ladolemono, oliwkami i zgrillowanym chlebkiem pita.