Lubie podróże te duże i małe ...a nieodzownym elementem tych nieco mniejszych podróży nad Bałtyckie Morze jest grillowana kukurydza, podawana z masłem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Więc z sentymentu do zimnego Bałtyku i brudnych plaż podaje przepis właśnie na ową kukurydzę.
Składniki:
• 2 kolby kukurydzy
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Usunąć liście kukurydzy, .oderwać wszystkie włókna. Kukurydzę umyć, posypać kolby solą oraz pieprzem i ułożyć na ruszcie, na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym (jeśli używasz silniejszego grilla węglowego kukurydzę można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut). Grillować aż ziarna kukurydzy ładnie się zrumienią i lekko zbrązowieją z każdej strony, przez 15 - 20 minut w zależności od rodzaju grilla. W międzyczasie przygotować masło pietruszkowe. Wymieszać miękkie masło z natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Kukurydzę zdjąć z rusztu, oderwać liście i ułożyć na półmisku. Posmarować masłem pietruszkowym, ewentualnie podać je w oddzielnej miseczce. Smacznego