Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moanka

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    0
  • Rejestracja

Informacje osobiste

  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

moanka's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Szaszłyki z krewetkami i cukinią Składniki (2 porcje): - 18 ugotowanych (różowych) krewetek - 2-3 średnie cukinie - 3 cienkie i niezbyt duże kromki dobrego chleba (nie musi być świeży) - 2 drobno posiekane ząbki czosnku - 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki - garść posiekanych liści świeżej mięty - 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin - sól morska - świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Krewetki opłukać i osuszyć. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (można zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw). Wybrać 18 najładniejszych środkowych plasterków cukinii. Chleb drobno posiekać, włożyć do miseczki razem z czosnkiem, natką pietruszki, miętą i oliwą z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Krewetki zawinąć w plasterki cukinii i nadziewać na patyczki do szaszłyków (po 3 krewetki na szaszłyk). Szaszłyki obtaczać w posypce z chleba, dociskając dłońmi. Układać je na rozgrzanej patelni grillowej, po czym przenieść patelnię na grill na średni ogień. Grillować przez około 5 minut z każdej strony, tak by cukinia pokryła się brązowymi paskami a posypka z chleba nie zrumieniła się zbyt mocno. Podawać od razu, najlepiej z dodatkową oliwą z oliwek. Może zajść potrzeba przycięcia końców patyczków aby szaszłyki zmieściły się na patelni grillowej. !!! SMACZNEGO !!!
  2. Szaszłyki z krewetkami i cukinią Składniki (2 porcje): - 18 ugotowanych (różowych) krewetek - 2-3 średnie cukinie - 3 cienkie i niezbyt duże kromki dobrego chleba (nie musi być świeży) - 2 drobno posiekane ząbki czosnku - 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki - garść posiekanych liści świeżej mięty - 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin - sól morska - świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Krewetki opłukać i osuszyć. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (można zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw). Wybrać 18 najładniejszych środkowych plasterków cukinii. Chleb drobno posiekać, włożyć do miseczki razem z czosnkiem, natką pietruszki, miętą i oliwą z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Krewetki zawinąć w plasterki cukinii i nadziewać na patyczki do szaszłyków (po 3 krewetki na szaszłyk). Szaszłyki obtaczać w posypce z chleba, dociskając dłońmi. Układać je na rozgrzanej patelni grillowej, po czym przenieść patelnię na grill na średni ogień. Grillować przez około 5 minut z każdej strony, tak by cukinia pokryła się brązowymi paskami a posypka z chleba nie zrumieniła się zbyt mocno. Podawać od razu, najlepiej z dodatkową oliwą z oliwek. Może zajść potrzeba przycięcia końców patyczków aby szaszłyki zmieściły się na patelni grillowej. !!! SMACZNEGO !!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...