Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zajaczek1719511345

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    0
  • Rejestracja

O Zajaczek1719511345

  • Urodziny 28.10.1986

Informacje osobiste

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Miejscowość
    Nowy Sącz
  • Kod pocztowy
    33-300
  • Województwo
    małopolskie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

Zajaczek1719511345's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Witam, może nie byłem w wielu miejscach na świecie żeby opisywać doznania kulinarne z dalekich karajów ale mogę śmiało polecić swój przepis na oryginalne danie z grilla. Złociste szaszłyki z kurczaka z czerwoną papryką i wędzonym serem halloumi palce lizać 1 podwójna pierś kurczaka 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej) 225 - 250 g sera halloumi do grillowania, np. takiego (grecki ser wędzony z mleka owczego i koziego) Marynata jogurtowa do kurczaka: sól (najlepsza jest morska) 1/2 - 1 ząbek czosnku, roztarty lub rozgnieciony 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, chili 1 łyżka oliwy extra vergine 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego lub typu greckiego Do podania: 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego czerwona papryka w proszku świeże oregano (opcjonalnie) patyczki do szaszłyków, około 12 sztuk Proporcja dla 4 osób Przygotowanie: Piersi kurczaka oczyścić ze skórek, błonek i kostek. Pokroić w dużą, około 2 cm kostkę. Włożyć do miski, posolić, dodać czosnek, paprykę słodką i ostrą, oliwę i wymieszać. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na blat najlepiej na minimum 3 godziny, lub najlepiej do lodówki na całą noc. (przed grillowaniem ogrzać w temperaturze pokojowej) Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ser pokroić w dużą, około 2 - 3 cm kostkę. (cypryjski ser Halloumi nie jest go łatwo kupić ale w niektórych sklepach go mają Wyjmować kurczaka z marynaty (nie należy oczyszczać kurczaka z marynaty) i nadziewać na patyczki razem z papryką i serem. Całe szaszłyki posypać 1 łyżeczką czerwonej papryki i świeżym oregano. (Oczywiście można wiecej w zależności od preferencji) Grillować lub piec w piekarniku położone na ruszcie pod rozgrzanym grillem. Można piec w tradycyjny sposób w piekarniku lub na grillowej patelni. Podawać z jogurtem greckim, posypać czerwoną papryką w proszku i świeżym oregano. Smacznego !!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...