Hawajskie szaszłyki z cocosem Składniki: • 500 g piersi z kurczaka • puszka ananasa • 6 małych cebul • 1 czerwona papryka • pół cytryny • 2 łyżki oliwy z oliwek • po pół łyżeczki bazylii i oregano • sól, pieprz Pierś z kruczka umyj dokładnie, osusz i odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Paprykę umyj, osusz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Ananasy z puszki pokrój w kostki. Uwaga, zachowaj syrop. Kawałki mięsa wrzuć do syropu ananasowego, dodaj sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, zioła oraz sól i pieprz. Najlepiej jeśli kurczaka będziesz trzymał w tak przygotowanej marynacie dobę, ale już 30 minut w lodówce powinno wystarczyć. Na patyczki szaszłykowe nadziewaj po kolei każdy ze składników. Kiedy szaszłyki będą już gotowe połóż je na kratce do pieczenia i umieść w nagrzanym do 190 st. C. piekarniku. Piecz 25-30 minut. Te szaszłyki możesz także przyrządzić na grillu ogródkowym lub elektrycznym. Myślę, że świetnie sprawdzi się także patelnia grillowi Przed podaniem polać sosem tabasco i lekko opruszyć wiórkami kokosowymi - PYSZOTKA NIAM .NIAM