Mój przepis inspirowany jest podróżami na południe Francji, świeżymi owocami morza, różowym winem i pięknym lazurem wybrzeża.
Grillowana polędwica z tuńczyka z salsą pomidorową na arbuzie.
Składniki na 2 porcje:
Ryba:
- 2 steki z tuńczyka po 200g
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Salsa pomidorowa:
- 1 szklanka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
Arbuz
Czosnek, pieprz, sól i oliwę wymieszać i wysmarować powstałą marynatą tuńczyka, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Wymieszać wszystkie składniki do salsy pomidorowej i odstawić do lodówki do czasu podania ryby. W międzyczasie ukroić 2 kawałki schłodzonego arbuza około 20 cm na 10 cm, jeżeli ma pestki, to je usunąć i włożyć do lodówki.
Tuńczyka ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu, najlepiej Master - Touch GBS i grillować po około 1 - 2 minut z każdej strony, należy uważać, aby nie grillować zbyt długo, aby mięso nie wysuszyło się, ma być miękkie, a w środku jeszcze różowe.ł
Na talerzach ułożyć arbuza, na niego położyć zgrillowane steki z tuńczyka, następnie tuńczyka polać salsą pomidorową. Gotowe
Teraz zamknij oczy, napij się schłodzonego różowego wina, skosztuj tuńczyka z najlepszego grilla na świecie i już jesteś na Lazurowym Wybrzeżu.