GRILLOWANE FILETY z kurczaka
z gruszkami i oscypkiem(czyli co Pan jadasz,
że tak wierszem gadasz )
I. Obierz gruszki, pokrój w plastry
Skrop cytryny sokiem własnym
w gruszce, mięsie, no i w serze
marynatę w chłodne ułóż talerze.
II. Grilluj gruszki, kurczaka i ser
Aż spotka cię podziwu szmer
Dodaj też gałązki rozmarynu
Całość grilluj przez 15 minut.
III. Tak więc sos przyrządzamy po kolei
pietruszki pęczek niech z olejem się klei,
włoskich orzechów pełną garść teraz daj
sól, pieprz, łyżkę miodu a w gębie - Raj.
IV. Zatem udekoruj danie na talerzach
Smakowita uczta niech nastanie teraz
Skrop przygotowanym wcześniej sosem
Daję słowo, że nie będziesz kręcił nosem.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.
Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego!
Składniki dla 4 osób:
- 8 x 80 g piersi z kurczaka,
- 4 gruszki
Marynata:
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat,
- 12 plasterków sera oscypek,
- 4 plastry chudego bekonu,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 pęczek kolorowych sałat
Sos:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka chili, pieprz cayenne Prymat,
- 1 łyżka miodu,
SMACZNEGO!