Shish kebab, czyli szaszłyki z baraniny po turecku
25dag baraniny,
oliwa z oliwek,
ocet winny lub sok z cytryny,
papryczka chili,
oregano,
rozmaryn,
kolendra lub pietruszka,
bakłażany,
papryka czerwona,
zielona i żółta,
szalotki,
czerwona cebula,
pomidory,
kolorowy pieprz, sól
Kluczem do dobrej baraniny jest dobra marynata. Mięso baranie jest dość
twarde i ma intensywny smak, dlatego marynuje się je w kwaśnych, ziołowych
zalewach aż do 24 godzin.
W solidnej misce mieszamy oliwę z oliwek z octem winnym lub sokiem
z cytryny i limonki. Dodajemy roztarty czosnek i zioła. Mięso kroimy w sporą
kostkę, nacieramy solą i kolorowym pieprzem, a następnie namaczamy
w marynacie, minimum 2, ale nie więcej niż 24 godziny. Gdy baranina skruszeje
i przejdzie smakiem ziół, rozpalamy grill i przygotowujemy warzywa.
Mięso odsączamy z zalewy, a pokrojone warzywa kapiemy w marynacie.
Naoliwione szpatułki przekładamy na zmianę baraniną i warzywami. Na ruszcie
pieczemy je na złocisty kolor, pamiętając o tym, że szaszłyki należy obracać co
10 minut.
Tak przygotowane kebaby smakują doskonale z grzankami, dipem
czosnkowym i sałatką z kuskusu.
http://www.awadhpuri.com/wp-content/uploads/2011/02/images-33.jpg