Moja kulinarna podróż dookoła świata rozpoczęła się w małej restauracyjce pod starym orzechem w niewielkim mieście nad brzegiem Morza Czarnego. Tam właśnie spróbowałem prawdziwe kebabcze, popularne także w Serbii czy Macedonii, gdzie występuje pod innymi nazwami. Nigdy nie spodziewałem się, że zwyczajne mielone mięso, odpowiednio przyprawione i grillowane może być tak smaczne. Dlatego zgłębiwszy owy temat, zainspirowany tą potrawą, postanowiłem przygotować swoją własną wersję. Oto lista rzeczy, których będziemy potrzebować: cztery rodzaje mięs: 1/4 kg mięsa z indyka, 1/4 kg wołowiny, 1/4 kg wieprzowiny, 1/4 kg piersi z kurczaka 1 i 1/2 cebuli i 1/2 czerwonej cebuli wprost ze słonecznej Hiszpanii
2 jajka od polskich kurek zamieszkujących najbliższą wieś
2 ząbki czosnku (jakikolwiek, byle nie chiński)
1/4 czerwonej papryki (opcjonalnie)
przyprawy:
kminek prosto z Żuław Wiślanych, kumin (kmin rzymski) z upraw nad Morzem Śródziemnym,
słodka i ostra papryka z Ameryki Środkowej
przyprawa do gyrosa będąca mieszanką przypraw stosowanych w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej
gałka muszkatołowa wprost z Wysp Banda
tymianek dziko rosnącej rośliny w Maroku
sól z kopalni w Kłodawie
pieprz czarny zebrany w Indiach http://i.imgur.com/32JlIOjl.jpg Większość czynności (poza grillowaniem) można wykonać w domu i prawdę mówiąc te przygotowania zajmują najwięcej czasu. Na początku najlepiej jest samodzielnie zmielić mięso, ponieważ mielone-gotowe a) zawiera dodatki b) na ogół są problemy ze znalezieniem mięsa jednego gatunku. Gotowe mielone to ostateczność. http://i.imgur.com/uwwRAh2l.jpg Na ile to możliwe przyprawy kupujemy w wersji niemielonej. Ucieranie ich w moździerzu zapewnia dodatkowe walory zapachowe już na etapie przygotowania przyprawy. http://i.imgur.com/w0UgCu7l.jpg Czosnek kroimy w drobną kostkę i dzielimy na 4 równe części. Podobnie z cebulą: białą (a właściwie żółtą) również kroimy drobno w kostkę i dzielimy na 3 części, czerwoną kroimy i w całości dodajemy do wołowiny. Do każdego z mięs dodajemy składniki i przyprawy według poniżej receptury i proporcji: 1/4 kg mięsa z indyka + 1/2 cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki, + szczypta tymianku, soli, pieprzu + odrobina czerwonej papryki pokrojona drobno w kostkę (opcjonalnie) http://i.imgur.com/DTj8zQ0l.jpg 1/4 kg wołowiny + 1/2 czerwonej cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: kminku, kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki + szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu http://i.imgur.com/uikHHEFl.jpg 1/4 kg wieprzowiny + 1/2 cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: kminku, kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki + szczypta kolendry, soli, pieprzu http://i.imgur.com/bZdAYBgl.jpg 1/4 kg piersi z kurczaka + 1/2 cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: szczypta przyprawy do gyrosa, soli, pieprzu http://i.imgur.com/OxST3Kvl.jpg Każdy rodzaj mięsa mieszamy oddzielnie aż do połączenia się składników. http://i.imgur.com/SaUcvyNl.jpg Z tak przygotowanej masy formujemy kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego lub partiami nadziewamy na patyczki od szaszłyków, które przez pół godziny musimy wcześniej moczyć w wodzie. http://i.imgur.com/omL3SO9l.jpg Następnie nadziane obok siebie kulki (partie mięsa) łączymy ze sobą, nadając im kształt kiełbaski. http://i.imgur.com/n4RGrSFl.jpg Jeśli konsystencja mięsa będzie zbyt luźna (rozpadająca się), przez pierwsze kilka minut można je piec, kładąc na ruszcie folię aluminiową, a następnie po jej zdjęciu, odwrócić kiełbaski na drugą stronę umieszczając nad rozżarzonym do czerwoności brykietem. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi 7-8 szt kiełbasek o wielkości i grubości jak na załączonych zdjęciach. Całą potrawę spaja kminek i kumin, a każde mięso różni się nie tylko smakiem, ale też dodatkiem przypraw. http://i.imgur.com/oMS0CkNl.jpg To uczta nie tylko dla podniebienia, bowiem podczas grillowania unoszący się aromat jest wręcz gwarantowany. Aby dopełnić tej kulinarnej podróży gotowe Kebabcze Mix podawać należy z ajwarem przywiezionym zza chorwackiej granicy (oryginalny chorwacki ajwar dostępny jest w polskich marketach), sosem tzatziki przygotowanym w grillowo-polowym zaciszu według starej greckiej receptury oraz koniecznie z piwem z Bułgarii, gdzie zaczęła się ta smakowita podróżniczo-kulinarna przygoda. http://i.imgur.com/nTGRDw3l.jpg Smacznego! http://i.imgur.com/cmLQ8vVl.jpg