Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grillomaniak

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    0
  • Rejestracja

Informacje osobiste

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Województwo
    zachodniopomorskie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

grillomaniak's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Żeberka BBQ w stylu Kansas City Porcje: 4 (2 łopatki) Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia: 6 godzin Temperatura pośrednia: 225F - 235F (107-120 C) Składniki: • 2 łopatki of żeberek wieprzowych • 3/4 szklanki marynaty BBQ All American ________________________________________ Marynatę robi się tak : Składniki : http://www.tasteofbbq.com/images/dry_rub_recipe.jpg 1 łyżeczka kuminu 1 t łyżeczka papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1 łyżeczka mielonej chili 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka białego pieprzu Połącz wszystkie składniki w wielkiej misce i dobrze wymieszaj . Przechowuj w hermetycznym opakowaniu. Umieść na łopatkę żeberek. ( tak przyprawione odstaw na noc) ________________________________________ • 1 szklankę sosu barbeque Kansas City (patrz niżej) Składniki: • 2 szklanki Ketchupu • 1/4 szklanki octu jabłkowego • 1/2 filiżanki zimnej, mocno zaparzonej kawy • 1/4 szklanki brązowego cukru • 2 łyżki marynaty BBQ All American Barbeque Dry Rub (patrz wyżej) • 2 łyżki musztardy • 2 łyżki melasy • 2 łyżki sosu worchestershire • 1 łyżka soku cytrynowego • 2 łyżki hikory w płynie • 1/2 łyżki cynamonu • 1 łyżka masła Przygotowanie: W średnim rondlu połącz wszystkie składniki i wymieszaj aby się dobrze połączyły. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut aż sos zgęstnieje wedle twojego upodobania. ________________________________________ Do polewania mięsa w trakcie grillowania: • 1/2 szklanki jabłkowego octu winnego • 1 1/2 szklanki octu cydrowego • 2 filiżanki namoczonego w wodzie drewna • tacka aluminiowa jednorazowego użytku Krok 1: Przygotuj żeberka wieprzowe na marynatę poprzez umieszczenie żeber po stronie kości Jest tam membrana którą musimy usunąć . http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1a-t3.jpg W tym celu możemy użyć łyżeczki wbijając się pomiędzy membranę a kości żeberka wzdłuż wąskiego końca łopatki. Łatwiej jest użyć ręcznika papierowego by pochwycić membranę (aby się nie wyślizgnęła Odciągnij membranę na bok i wyrzuć. Odciągnij każdy zbędny kawałek tłuszczu. http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1b-t3.jpg ________________________________________ Krok 2: Podziel każdą łopatkę na dwa tak byś miał/a 4 kawałki. Powierzchnię żeberek dokładnie natrzyj marynatą All American BBQ (przepis powyżej) http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-2-t3.jpg Tak przygotowane żeberka odstaw do wielkiego naczynia i pokryj fiolą i odstaw do lodówki na 24 godziny. ________________________________________ Krok 3: Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im nabrać temperatury pokojowej  http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-3-t3.jpg Namocz dwie szklanki drewna hikory w wodzie (lub w soku jabłkowym lub cydrowym) lub użyj hikory w płynie. Naoliw żeberka. Przygotuj Grill na temperaturę pośrednią i umieść tackę aluminiową z wodą (lub cydrem) poniżej rusztu. Rozgrzej grill na 225F - 235F (107-112C). ________________________________________ Krok 4: Umieść każdą łopatkę żeberka tak aby między nimi było miejsce na powietrze. Połóż garść drewna hikory na rozgrzanym węglu. Połóż żeberka na ruszcie nad naczyniem z wodą (lub cydrem) i zamknij pokrywę. http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-4-t3.jpg ________________________________________ Krok 5: Co godzinę unieś pokrywę grilla na krótko , zroś albo polej łyżeczką cydrem i zamknij pokrywę. Po pierwszych 3 godzinach należy zawinąć żeberka w folię aluminiową . Umieszczamy więc kawałki żeberek w folii i zawijamy boki w środek polewany nieco polewki cydrowej. http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-1.jpg Zamykamy szczelnie folię, kładziemy na żeberka na ruszt, zakrywamy pokrywę na kolejne dwie godziny. ________________________________________ Krok 6: Po dwóch godzinach zawiniętych w folii czas wyjąć żeberka . Umieszczamy je odkryte po mięsnej stronie na grill. http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-2.jpg Już są prawie gotowe . Teraz czas na nasz sos KANSAS(przepis powyżej),kładziemy go na mięsną część żeberek. Zamykamy znowu pokrywę i grillujemy przez godzinę. Po godzince danie jest gotowe do spożycia-WARTE GRZECHU . SMACZNEGO! http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-3.jpg
×
×
  • Dodaj nową pozycję...