Żeberka BBQ w stylu Kansas City
Porcje: 4 (2 łopatki)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 6 godzin
Temperatura pośrednia:
225F - 235F (107-120 C)
Składniki:
• 2 łopatki of żeberek wieprzowych
• 3/4 szklanki marynaty BBQ All American
________________________________________
Marynatę robi się tak :
Składniki : http://www.tasteofbbq.com/images/dry_rub_recipe.jpg
1 łyżeczka kuminu
1 t łyżeczka papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1 łyżeczka mielonej chili
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki soli koszernej
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka białego pieprzu
Połącz wszystkie składniki w wielkiej misce i dobrze wymieszaj . Przechowuj w hermetycznym opakowaniu. Umieść na łopatkę żeberek. ( tak przyprawione odstaw na noc)
________________________________________
• 1 szklankę sosu barbeque Kansas City (patrz niżej)
Składniki:
• 2 szklanki Ketchupu
• 1/4 szklanki octu jabłkowego
• 1/2 filiżanki zimnej, mocno zaparzonej kawy
• 1/4 szklanki brązowego cukru
• 2 łyżki marynaty BBQ All American Barbeque Dry Rub (patrz wyżej)
• 2 łyżki musztardy
• 2 łyżki melasy
• 2 łyżki sosu worchestershire
• 1 łyżka soku cytrynowego
• 2 łyżki hikory w płynie
• 1/2 łyżki cynamonu
• 1 łyżka masła
Przygotowanie:
W średnim rondlu połącz wszystkie składniki i wymieszaj aby się dobrze połączyły.
Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut aż sos zgęstnieje wedle twojego upodobania.
________________________________________
Do polewania mięsa w trakcie grillowania:
• 1/2 szklanki jabłkowego octu winnego
• 1 1/2 szklanki octu cydrowego
• 2 filiżanki namoczonego w wodzie drewna
• tacka aluminiowa jednorazowego użytku
Krok 1:
Przygotuj żeberka wieprzowe na marynatę poprzez umieszczenie żeber po stronie kości
Jest tam membrana którą musimy usunąć . http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1a-t3.jpg
W tym celu możemy użyć łyżeczki wbijając się pomiędzy membranę a kości żeberka wzdłuż wąskiego końca łopatki.
Łatwiej jest użyć ręcznika papierowego by pochwycić membranę (aby się nie wyślizgnęła
Odciągnij membranę na bok i wyrzuć. Odciągnij każdy zbędny kawałek tłuszczu.
http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1b-t3.jpg
________________________________________
Krok 2:
Podziel każdą łopatkę na dwa tak byś miał/a 4 kawałki.
Powierzchnię żeberek dokładnie natrzyj marynatą All American BBQ (przepis powyżej)
http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-2-t3.jpg
Tak przygotowane żeberka odstaw do wielkiego naczynia i pokryj fiolą i odstaw do lodówki na 24 godziny.
________________________________________
Krok 3:
Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im nabrać temperatury pokojowej http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-3-t3.jpg
Namocz dwie szklanki drewna hikory w wodzie (lub w soku jabłkowym lub cydrowym) lub użyj hikory w płynie.
Naoliw żeberka. Przygotuj Grill na temperaturę pośrednią i umieść tackę aluminiową z wodą (lub cydrem) poniżej rusztu.
Rozgrzej grill na 225F - 235F (107-112C).
________________________________________
Krok 4:
Umieść każdą łopatkę żeberka tak aby między nimi było miejsce na powietrze.
Połóż garść drewna hikory na rozgrzanym węglu.
Połóż żeberka na ruszcie nad naczyniem z wodą (lub cydrem) i zamknij pokrywę.
http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-4-t3.jpg
________________________________________
Krok 5:
Co godzinę unieś pokrywę grilla na krótko , zroś albo
polej łyżeczką cydrem i zamknij pokrywę.
Po pierwszych 3 godzinach należy zawinąć żeberka w folię aluminiową .
Umieszczamy więc kawałki żeberek w folii i zawijamy boki w środek polewany nieco polewki cydrowej. http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-1.jpg
Zamykamy szczelnie folię, kładziemy na żeberka na ruszt, zakrywamy pokrywę na kolejne dwie godziny.
________________________________________
Krok 6:
Po dwóch godzinach zawiniętych w folii czas wyjąć żeberka .
Umieszczamy je odkryte po mięsnej stronie na grill.
http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-2.jpg
Już są prawie gotowe . Teraz czas na nasz sos KANSAS(przepis powyżej),kładziemy go
na mięsną część żeberek. Zamykamy znowu pokrywę i grillujemy przez godzinę.
Po godzince danie jest gotowe do spożycia-WARTE GRZECHU .
SMACZNEGO! http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-3.jpg