Uwielbiam podroże i pizze . Najlepsze jadłam oczywiście we Włoszech i stamtąd przywiozłam sobie pomysł na pizze ale postanowiłam je latem zrobić na grillu. oto przepis. Pizza z figami i gorgonzola z grilla Składniki: 200 g mąki 150 ml wody cieplej 8 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 100 g świeżego sera koziego 10 mini kulki mozzarelli 40 g Gorgonzola szynka 200 g fig 125 g czarnych oliwek trochę oliwy z oliwek Do tego przepisu potrzebny jest grill z pokrywa i taki weber byłby idealny. Odrobinę ciepłej wody wymieszać z drożdżami z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut aż drożdże się rusza. Wymieszać mąkę z łyżeczką soli i dodać mieszankę drożdży, resztę wody i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 10-15 minut, a następnie wymieszać hakiem miksera ciasto aż utworzy kule. Pozostawić ciasto w przykryte w misce w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę. W tym czasie rozgrzać grill na maksymalną moc, z maksymalną ilością brykietu. Na kratce grilla położyć kamień do pieczenia pizzy i nagrzewać go przez około pół godziny po przykryciem. Gdy ciasto podwoi objętość wyrobić ciasto na posypanej mąką powierzchni i uformować je w pizze. Posmarować odrobina oliwy, ułożyć oliwki, kozi ser i pokrojona gorgonzola, kulki mozzarelli, kawałki szynki i ćwiartki fig. Skropić oliwą z oliwek. Włożyć na kamień do pizzy. Przykryć grilla pokrywą i grillować przez około 10-15 minut. Jeśli grill był nagrzany do wysokiej temperatury, wówczas pizza szybko się zrumieni a ser się nie spali. Pizza będzie chrupiąca tylko na zewnątrz, w środku będzie odpowiednio puszysta. Po wyjęciu pizzy delektować się jej niesamowitym smakiem.