Grillowanie to nieskończone możliwości kulinarne.
Każdy przepis to daleka podróż w nieznane, nie jestem
ekspertem od grillowania, więc podam prosty,
sprawdzony przepis na szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną.
Danie jest lekkie, łatwe i przyjemne
Potrzebujemy :
• 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)
• sól, pieprz
• sok z 1 cytryny
• mała szczypta szafranu
• świeży tymianek
drewniane patyki na szaszłyki ( której wcześniej namoczymy w zimnej wodzie przez półtorej godziny.
Wykonanie:
1. Myjemy kurczaka, następnie suszymy, wycinamy ewentualne włókna, zbędny tłuszcz, kostki. Kurczaka kroimy w paski, solimy i doprawiamy pieprzem.
2.Wlewamy do miski sok z 1 cytryny i dodajemy szczyptę szafranu. Do miski wkładamy kurczaka i mieszamy aby się pięknie „zaprzyjaźnił z przyprawami”. Odstawiamy na 30 minut.
3. Wyciągamy paski kurczaka z naszej marynaty i nakłuwamy je na patyki do szaszłyków, zawijając je do środka.
4. Układamy szaszłyki na rozgrzanym grillu i grillujemy przez około 5-7 minut następnie przekładamy na drugą stronę i ponownie grillujemy przez kolejne 5-7 minut.
5. Nasze danie możemy udekorować listkami tymianku. Opcjonalnie możemy skropić oliwą z oliwek, lub podawać z ryżem. Bon apetit.