ZAWIJAŃCE Z BAKŁAŻANÓW Z GRILLA Składniki: 2 duże bakłażany o wydłużonym kształcie 225 g sera mozzarella 2 dojrzałe pomidory 16 dużych liści bazylii sól i mielony czarny pieprz 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek Na dressing: 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka stołowa pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka stołowa soku z cytryny Z bakłażanów usunąć ogonki, pokroić je wzdłuż na cienkie plastry- w sumie ok 16 plastrów środkowych o grubości ok 5 mm. W dużym rondlu zagotować osoloną wodę i gotować w niej plastry bakłażana przez ok 2 minuty, aż zmiękną. Wyjąć plastry z wody i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Ser mozzarella pokroić na osiem plasterków, kroimy także pomidory. Wziąć po dwa plastry z bakłażana i ułożyć je na krzyż.. Po środku położyć plasterek pomidora, posypać solą i pieprzem, dołożyć liść bazylii, a na wierzch położyć plasterek mozzarelli. Całość przykryć jeszcze jednym plasterkiem pomidora i doprawić solą i pieprzem. Zawinąć końce bakłażana dokoła nadzienia i złożyć je tworząc paczuszkę. Dressing pomidorowy: zamieszać oliwę z oliwek, ocet pastę z suszonych pomidorów i sok z cytryny, przyprawić do smaku. Rozgrzewamy grilla. Na zawiniątka nanosimy pędzelkiem oliwę i pieczemy po 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Podawać na gorąco, posypane posiekanymi listkami bazylii.