Sałatka z grillowanym kurczakiem to smaczne, lekkie danie - idealne na upalne, letnie dni. Zadowoli fanów połączenia mięsa z owocami.
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Ilość składników dostosowujemy do ilości osób, które będą spożywać danie.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem. Oczyszczone i rozbite piersi z kurczaka marynujemy, najlepiej w lodówce przez całą noc, w marynacie z oleju, odrobiny soku z cytryny i przyprawach. Wybieramy te, które lubimy najbardziej. Ze słodkim sosem i owocami świetnie będzie kontrastować dość pikantny kurczak. Możemy użyć gotowej mieszanki lub sami stworzyć idealny mix. Ja najczęściej używam papryki słodkiej, chili, pieprzu, odrobiny soli, imbiru oraz czosnku granulowanego.
Piersi układamy na kratce na rozgrzanym grillu. Grillujemy mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 5 minut. Nie ruszamy więcej mięsa podczas grillowania, aby nie pozbawić go soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
Na talerzu układamy sałatę lodową oraz pokrojone pomarańcze, ananasy oraz brzoskwinie z puszki. Dodajemy filety, a całość polewamy sosem zrobionym z jogurtu naturalnego z odrobiną miodu. Idealnym dodatkiem do dania jest bułka pita.
Smacznego !