Karczek w czeskim ciemnym piwie 1 kg karczku wieprzowego, 1 puszka ulubionego czeskiego ciemnego piwa, 5 łyżek chorwackiej oliwy, 1 czerwona węgierska ostra papryka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, Sól i pieprz do smaku Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy w wyciskarce lub drobno siekamy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i grillujemy w foli aż spali się skórka. Z takiej obwędzonej papryki ściągamy ja lekko nożem, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wszystko to wrzucamy do głębokiej miski, wlewamy puszkę piwa, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Karczek kroimy na 1 cm plastry i dokładnie nacieramy oliwą, wkładamy do marynaty. Całość szczelnie przykrywamy i wkładamy na 10 godzin do lodówki. Zamarynowany karczek pieczemy z obu stron na grillu ok. 20 min. Od czasu do czasu można polać pozostałą marynatą aby był bardziej soczysty. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub sałatkami i pieczywem. No i koniecznie z piwem:)