Hej,
My siedzimy przy naszym piecu do pizzy w chłodniejsze dni - zdarzało nam się w kilkanaście osób tłoczyć dookoła. Bo jak się napali, to jednak ciepło promieniuje.
Piec jest zrobiony samodzielnie, z całą rodziną. Z gliniastego błota (nie znam się na glinie, więc nie chce ryzykować stwierdzenia, że to glina), wykopanego z ogródka. Zajęło nam to 2 weekendy i piec był gotowy.
Tu jest
Piec wygląda tak:
http://blob.zaprojektuj-ogrod.pl/blog-images/piec8.jpg
I po napaleniu:
http://blob.zaprojektuj-ogrod.pl/blog-images/piec10.jpg
No i oczywiście robi pizzę:
Pewnie można zrobić coś podobnego, tylko wyższego i używać jako piec do ogrzewania. My obecnie planujemy wybudowanie z błota grila, który będzie stać obok pieca do pizzy. Jakoś nigdy nie przekonały mnie te wszystkie betonowe grille...
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące budowy pieca, to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Bartek