Zgadzam się z tym, że grillowanie na balkonie to kiepski pomysł i chociaż jestem amatorką potraw z grilla nie zmuszałabym sąsiadów do wdychania dymu. Jeżeli jednak macie kawałek działki, to polecam grillowanego dorsza z cytryną, po prostu niebo w gębie. Aby go przygotować będzie wam potrzebne 6 średnich i świeżych filetów z Dorsza, świeża natka pietruszki i koperek, liście botwiny, wytrawne białe wino, oliwa z oliwek lub ewentualnie olej i przyprawy (sól, pieprz, cukier, czosnek, cytryna, cebula). A teraz jak go przygotować. Najpierw robimy marynatę: Pół szklanki wina wlewamy do miski i dodajemy posiekany świeży koperek i pietruszkę, łączymy z 2 łyżkami oliwy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Aby wszystko się dobrze przegryzło, to odstawiamy na pół godziny. Filet dorsza należy opłukać i zalać marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ryby z marynaty i grillujemy przez około 9 – 10 minut, gdy ryby się grillują, to kroimy sparzoną cytrynę i cebulę w grube plastry, moczymy je w marynacie i układamy wokół filetów na ruszcie. Filety odwracamy na drugą stronę, smarujemy marynatą i grillujemy z drugiej strony przez kolejne 10 minut. W tym czasie oczyszczamy liście botwiny, które razem z posiekanym czosnkiem smażymy na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Doprawiamy je solą i pieprzem. Dorsza podajemy w liściach botwiny i ozdabiamy grillowaną cebulą i cytryną. Palce lizać. Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne sprawdzone przepisy zapraszam na stronę http://przepisy.twojerss.info/ znajdziecie tu przepisy na potrawy z grilla, super zupy i zapiekanki.