Wywaliłem piec kaflowy (taki do ogrzewania, pokojowy) i postawiłem na tym miejscu chlebowy, jakie są warunki postawiania pieca chlebowego w domu (POKOJU);
1. Popielnik, jest to element niezbędny, bo nie będzie jak wyciągnąć żaru.W komorze pieca (w palenisku, w przedniej części) musi być szczelina przez którą zgarniesz żar do popielnika.
2.nie ogrzejesz kominkiem komory pieca, tam musi się palić żywy ogień,przez 1,5-2,5 godz.
3.czyszczenie pieca, szmata wcale nie śmierdzi, jak jest dobry ciąg wszystko leci do komina,łącznie pyłem .
4.Drzwiczki, muszą być małe (szerokie, a niskie), nie mogą sięgać do sklepienia,bo się będzie dymić z pieca.
5.Piec trzeba zaizolować wełną mineralna(skalną)
6, wylot spalin robi się w sklepieniu w przedniej części, musi mieć szyber.
Minimalne wymiary komory jak dal mnie to jakieś 110,x50 cm,wysokość przy tym rozmiarze to max 35 cm,raczej 30.
Nie jestem zdunem, murarzem,piec zrobiłem sam na podstawie doświadczeń z piecem "polowym", mam 2, letni i zimowy,w lecie pieczenie chleba w domu jest strasznie uciążliwe, długo trzyma ciepło i je emituje.
A ,wysokość pieca, to bardzo ważne, ma być na wysokości łokcia stojącej osoby, u mnie palenisko jest na wysokości 130 cm.