Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

madelina

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    0
  • Rejestracja

O madelina

  • Urodziny 08.11.1985

Informacje osobiste

  • Płeć
    Kobieta
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Województwo
    kujawsko-pomorskie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

madelina's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. ja dziś zrobiłam pyszną zupkę ZUPA Z ŁOSOSIEM ZAPIEKANA POD KOŁDERKĄ Z CIASTA Na ciasto: 200 g mąki 100 g masła łyżeczka soli 3 łyżki zimnej wody jajko do posmarowania ciasta sól Na zupę: 200 g surowego lub wędzonego łososia w kawałku włoszczyzna bez kapusty korpus kurczaka 2 męskie garście szpinaku 200 ml kremówki łyżka sosu rybnego liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego pieprz i sól Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i solą. Wyrobić szybko dolewając wodę. Owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Włoszczyznę obrać, opłukać. Zalać włoszczyznę i kurczaka litrem wody. Gotować powolutku z zielem i liściem laurowym. Nie solić. Po godzinie odcedzić wywar. Szpinak opłukać i pokroić. Łososia także pokroić. Do wywaru dodać sos rybny i łososia. Gotować 10 minut, dodać szpinak i gotować jeszcze 3-4 minuty. Dolać kremówkę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rozlać zupę do 4 kokilek do zapiekania. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować na okrągłe placuszki. Nałożyć placuszki ciasta na kokilki, oblepiając dokładnie brzeg. Posmarować żółtkiem ciasto. Wstawić do piekarnika. Przełączyć na grzanie od góry i zapiekać, aż ciasto się zrumieni (ok. 10 minut). przepis wzięłam stąd: http://www.suempol.pl/wp-content/uploads-pl/2013/08/Losos-jakiego-nie-znacie-ebook.pdf
  2. Rolada z łososiem i szpinakiem Składniki 200 g łososia wędzonego w plastrach np. suempol 300 g mrożonego szpinaku ok. 400 g. kanapkowego serka śmietankowego 3 jajka łyżeczka masła 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie Szpinak podsmażamy na rozgrzanym maśle, doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z lekko ostudzoną masą szpinakową, doprawiamy gałką muszkatołową. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową. Całość wylewamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy 15 minut w temp. 190 st. Po wyjęciu, ostudzeniu i odklejeniu papieru, smarujemy szpinak serkiem śmietankowym, na nim układamy łososia. Ciasno zwijamy w roladę, owijamy folią i schładzamy w lodówce – najlepiej kilka godzin przed podaniem. Mi mega smakowało, polecam szczególnie fanom szpinaku i łososia jednocześnie
  3. ja ostatnio jadłam bossską zupę z wędzonym łososiem sama zupa jest ziemniaczono- porowa, no bomba wg mnie przepis tak mniej więcej tak wygląda Składniki, 4 porcje: • 100 g wędzonego łososia suempol • 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie • 5 szklanek zimnej wody • 1 duży por (tylko biała i jasno zielona część) • 30 g masła • 1 pełna łyżeczka musztardy (np. dijon) • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę • 1 łyżeczka soli (lub do smaku) • 1 szklanka krewetek ** • 1 łyżeczka suszonego tymianku • 80 - 100 g wędzonego łososia • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% pora udusić na maśle, dodać krewetki, zalać wodą, przyprawić, wsypać ziemniaki, łososia i resztę składników, zabielić śmietaną. NAjlepsza zupa jaką jadłam pory
×
×
  • Dodaj nową pozycję...