Witam wszystkich serdecznie. Zabieram się za niedługo za generalny remont kuchni, mam już ogólny pomysł, ale bardzo prosiłbym o powytykanie wszelkich widocznych błędów i o opinię na temat "zgodności ze sztuką" i ergonomii takiego rozkładu. Pewnie da się tu jeszcze trochę namieszać, będę wdzięczny za wszelkie propozycje.
Kuchnia jest malutka, zaledwie 282x193cm, a chciałbym w niej zmieścić cały standardowy sprzęt (płyta indukcyjna z okapem kominowym, piekarnik, lodówkę, zmywarkę 45cm) a do tego zabudować bojler 60l. Chciałbym mieć blaty na wysokości ok 90cm. Okno niestety zaczyna się na wysokości ok 80cm nad podłogą więc blaty wzdłuż tej ściany raczej odpadają. Zarówno doprowadzenie wody jak i odpływ znajdują się naprzeciw okna na środku ściany, ale można je przenieść w granicach rozsądku.
Najbardziej martwi mnie trudny dostęp do przestrzeni pod zlewem, nie wiem czy da się tu zmieścić jakieś sprytne cargo, skoro od góry będzie wpuszczony zlew. Fajnie gdyby dało się tam wstawić segregator odpadków na 3 kosze, ale wtedy tracę dostęp do przestrzeni w rogu.
Rodzaj szafek górnych na wizualizacji jest tylko poglądowy, nie wiem jeszcze czy będą to witrynki poziome, czy zwykłe szafki. Wąskie cargo przy piekarniku trzeba chyba jeszcze minimalnie odsunąć od ściany jakąś blendą żeby dało się je bez problemu wysunąć? To samo dotyczy otwierania zmywarki i lodówki. Jaki trzeba zostawić odstęp żeby wszystko wygodnie otworzyć?
Plan w lepszej rozdzielczości: Klik