Witam
Jeżeli ktoś jest z okolic Zawiercia i wie jak ustawić piec (czas podawania, nadmuch wygląd płomienia itd itp) prosiłbym o kontakt 604154991
[email protected].
Problem już kiedyś poruszałem ale nadal nie potrafię dobrze ustawić pieca
Napiszę jeszcze raz zapytanie ze szczegółami i prosiłbym o podanie waszych propozycji jak byście ustawili ten piec i jeśli już coś to jakimi parametrami byście regulowali żeby dopracować jak najlepsza wydajność.
Dom 170m2 poddasze ocieplone a ocieplenia elewacji brak, bud z pustaka max. Okna wysokiej jakości. Cały dół podłogówka + grzejnik w garażu, a na górze podłogówka łazienka plus reszta grzejniki. na dole 5 regulatorów temperatury plus 1 w łazience na górze.
Temperatura jaka utrzymuje to okolice 20,4-21stopni.
Aktualnie przy temp 0 do -5 spala 45-50kg i tak było również jak używałem ekogroszków z najwyższej półki, teraz kupiłem ISKRA Groszkomiał jest mieszanką 50% ekogroszku i 50% eko miału z KWK Chwałowice. Masę spieków długo dobija do temperatury i w podtrzymaniu jest z 10 min. W miarę szybko dobija do temperatury i długo jest w podtrzymaniu jeżeli wszystkie strefy podłogówki są wyłączone bo osiagneły temp i grzeją się tylko grzejniki. W przypadku grzania całości mało kiedy w ogóle piec osiąga temp zadaną.
Podaje wszystkie moje ustawienia i proszę o podanie ustawień, które według Was były by najlepsze. Piec 18KW Żywiec moder duo sterownik compit R531.
zawór czterodrozny ustawiony na 5 - temperatura wychodząca przy 58 stopniach na piecu to 51st temperatura powrotu 42st
1. TZ - Temperatura zadana - 58st
2. temp. załączenia pomp 35st
3. czas podawania - 9sek
4. czas przerwy 51sek
5. wentylator ustawiony na 20%
6. odsłonięcie wentylatora około 1cm
7. CWU równolegle - 42 st (140l)
8. czas pracy podajnika w trybie podtrzymania 10sek
9. czas przerwy 7 min
10. obroty wentylatora w trybie podtrzymania 30%
11. wyprzedzenie went tryb podtrzymania 10 sek
12. opóźnienie went tryb podtrzymania 15 sek
Poza tym co sadzicie o ustawieniach podłogówki? czy dobrze, że strefy są wyłączane po osiagnięciu temp czy może lepiej trzymać podłogówke cały cza na przykład 25-28 st i olać sterowniki (ale w takim razie po co one by były) Poza tym jaka temp wejściową na podłogówce trzymać? Nie rozumiem też czemu mam na termometrze temp wyjściowa pieca 51 a wejsciowa na podłogówce jest 41 a temp podłogówki wynosi wtedy około 32.
Aha i pytanie czy czopuch ma byc całkowicie odsłonięty czy troche przysłoniety (mam całkowicie odsłonięty )
Czekam na Waszą pomoc w kwestii ustawień lub jakichś podpowiedzi jak ograniczyć spalanie
Poza tym jeżeli ktoś jest chętny pomóc proszę o kontakt mogę wysłać zdjęcia paleniska spieków itp.