Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

to-co-lubie-gotuje

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    0
  • Rejestracja

O to-co-lubie-gotuje

  • Urodziny 25.04.1974

Informacje osobiste

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Miejscowość
    Brzóza
  • Kod pocztowy
    26-900
  • Województwo
    mazowieckie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

to-co-lubie-gotuje's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Pasztet z cielęciny - Na Swieta Wielkanocne 1 kg cielęciny z kością 40 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 20 dkg podgardla 20 dkg słoniny 8 dkg bułki czerstwej 1 dkg grzybów suszonych 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula) 4 jajka 2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól 2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy Ze słoniny odkroić kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone jarzyny, grzyby i liście laurowe zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania osolić Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry i dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa. Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać trochę wywaru). Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny i wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec 1 godzinę w 18 stopniach. Ostudzony, ale jeszcze letni, pasztet wyjąc z formy i pozostawić do zupełnego ostudzenia. Wiecej przepisów na http://to-co-lubie-gotuje.pl
×
×
  • Dodaj nową pozycję...