Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sylwor

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    0
  • Rejestracja

O Sylwor

  • Urodziny 03.02.1976

Informacje osobiste

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Województwo
    mazowieckie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Sylwor's Achievements

 SYMPATYK FORUM (min. 10)

SYMPATYK FORUM (min. 10) (2/9)

10

Reputacja

  1. To antrykot od "Rzeźnika" Było ze 20-30 sztuk a wśród nich ten rodzynek. Reszta standardowa bez szału. Ta sztuka wyglądała tak jakby znalazła się tam przez pomyłkę.
  2. Dziś w Lidlu trafiłem takiego oto rodzynka: Zapowiada się ciekawie choć ździebko dużo tłuszczu. Przetrzymam go jeszcze kilka dni żeby skruszał.
  3. I tu błąd z zakresu podstawowych.... ....jak obrazić osobę która jest umysłem ponad innymi ? ....nie wyśmiewa się kogoś kto jest taką kopalnią wiedzy i służy niedouczonym radą codzienną.... Myślę (ale sobie przyplusowałem z tym myśleniem) że po prostu zazdrościmy wszyscy koledze wiedzy kulinarnej , technicznej , ogólnospołecznej, rynkowej, materiałoznawstwa..... ITD...... ......i stąd nasze nieuzasadnione złośliwości w odpowiedzi na tak profesjonalne wskazówki. Zamiast zazdrościć wiedzy powinniśmy założyć FunClub Pana NS by w przyszłości chciał wspierać nas swą wiedzą kulinarną.
  4. W takim razie Postaw patelnię żeliwną na płycie indukcyjnej, rozgrzej ją na max i wtedy podnieś patelnię i połóż dłoń do "zimnej płyty", mocno dociskając. Tylko może wcześniej zadzwoń po pogotowie bo zapewniam Cię że poparzenia będą co najmniej II stopnia. A stek i befsztyk to nazwy zamienne dla jednej i tej samej potrawy.
  5. Więc wychodzi na to że producenci nawet nie wiedzą co produkują Powinni się udać po poradę do Pana NS i on im wszystko wytłumaczy. Natomiast posiadacze kuchni indukcyjnych ze zbyt niską temperaturą niech je wyrzucą i kupią taki model jak On
  6. To miałoby sens Niestety producent napisał jedynie o pracy symultanicznej na dwóch polach dla zwiększenia obszaru. O temperaturze ani słowa. Jedynie cena niezbyt przyjazna.
  7. Ta cudowna blacha nie spowoduje podniesienia granicznej temperatury kuchenki. By to osiągnąć trzeba odrobinę oszukać sterownik.
  8. Odległość sprawia że do czujnika dociera zaniżona temperatura i kuchenka nadgania różnicę.
  9. Nikt tu nie dyskutował nad tym czy stek z indykcji będzie tak dobry jak z ognia.... Pytanie dotyczyło tego czy osoby posiadające kuchenki indukcyjne mają zapomnieć o stekach. Ja korzystając z wiedzy o urządzeniach indukcyjnych podałem sposób na uzyskanie wyższej temperatury bez ingerencji w urządzenie. Gdyby ludzkość miała takie podejście do eksperymentów jak Ty, to do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach jedząc surowe steki
  10. Jako że moja patelnia jest większa od pola grzewczego i podkładki są rozmieszczone poza nim, zastosowałem zwykłe stalowe. Najlepiej jednak byłoby zastosować stal kwasoodporną która jest diamagnetyczna i sama nie nagrzewa się w strumieniu pola. Chodzi głównie o uzyskanie poduszki powietrznej która delikatnie izoluje temperaturę patelni od czujnika w kuchence a jednocześnie nie stanowi izolacji dla pola elektromagnetycznego które powoduje nagrzewanie patelni.
  11. Mniej się wymądrzaj, więcej czytaj ze zrozumieniem. Problemem było uzyskanie wyższej temperatury niż ta oferowana przez urządzenie. Sama patelnia jest żeliwna więc żadnych przystawek nie potrzebuje. Zwykle kuchenki indukcyjne nie pozwalają na uzyskanie temperatury 300 stopni. Moje doświadczenia dotyczyły oszukania czujników temperatury i zmuszenia urządzenia do nagrzania patelni poza zakres katalogowy.
  12. Kluczowa okazała się odległość patelni nad polem grzewczym. Zaczynałem stawiając patelnię na kapslach od piwa co skutkowało tym że kuchenka grzała zbyt mocno i patelnia prawie świeciła Rozwiązaniem było zmniejszenie odległości patelni od pola grzewczego poprzez zastosowanie podkładek gr. około 2mm. Przydatny w dobieraniu grubości podkładek jest pirometr gdyż każda kuchenka będzie zachowywała się indywidualnie.
  13. Zdjęcia nie wysłałeś ale ostatecznie napisałem na FB Lidla dlaczego u nas nie ma tych steków. U mnie taka posucha że biorę steki Tesco żeby coś zjeść... Ps. opanowałem kuchenkę indukcyjną by uzyskać temperatury w okolicy 300 stopni.
  14. Co prawda nigdy nie mierzyłem temperatury na grillu ale wydawało mi się że temperatury oscylują powyżej 400 stopni bezpośrednio nad paleniskiem. Stek z mojego doświadczenia z ekstremalną temperaturą (tesco -firmowy antrykot) był co prawda ostro zarysowany perforacją ( przypaleniem) patelni grillowej , ale sam w sobie fajny w konsystencji (środek mocno "surowy" , rozpadający się pod naciskiem widelca) i smaczny ( marynata z papainą naturalną z owoca).
  15. Tego się obawiałem Muszę więc okiełznać temperaturę. Najlepszego w nowym roku
×
×
  • Dodaj nową pozycję...