Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum i liczę na sensowną pomoc. Jestem właścicielem kamienicy z przybudowaną do niej hala (która słuzy obecnie jako sala bankietowa i restauracja). Obecnie ogrzewam to wszystko dwoma kotłami Logiterm ekoMAX 38kW i ekoMAX 75kW na ekogroszek z podajnikiem (latem działa tylko mniejszy do cwu). Sterownik GECO G-403-P02. Z obliczeń ze strony cieplowlasciwe.pl wynika, że kotły są "przewymiarowane" o ok. 20kW (powinienem miec ok. 93 kW - juz z zapasem ok 5kW). Ogólnie piece wysłuzyły już swoje lata (montaż w 2006 roku - firma, która je montowała być może naciągnęła moją mame - nie wiem miałem wtedy 20 lat i byłem na 1 roku studiów więc nadszedł czas, abym powoli rozgladał sie za wymianą na inne nowoczesniejsze. Piece chodzą praktycznie nieprzerwanie cały rok (zwłaszcza mniejszy z przerwami na czyszczenie) Obsługa pieca to katorga. Ustawienia trzeba zmieniać często. Jak tylko zmienia sie choc troche pogoda czy spada zużycie wody piec "zasmala" się szybko, albo powstają spieki, albo od sadzy i popiołu zatykają się kanały górne -płomienie odbiją się od deflektora i uchodzą drugim pierścieniem. Do czyszczenia potrzeba 2 osób (do zdjęcia pokrywy górnej i wewnętrznej). Najpierw szablą wszystkie pionowe kanały między pierścieniami potem czyszczenie szczotą, które trwa z 2 godziny dla kazdego pieca (niski sufit trzeba najpierw czyscic na przedłużeniu dół po czym na krótkim góre pieca). Wychodze czarniejszy niz górnik i pomimo maski pluje sadzą cały nastepny dzień nie wspominając o syfie w piwnicy. Temat pomp ciepła już mam za sobą- ogrzewanie grzejnikowe musiałbym zastąpić podłogowym w całym budynku - finansowo nierealne. Poszukuje piecy, których czyszczenie nie bedzie zabierać mi kilku godzin, a dostęp do niego będzie łatwiejszy + jakaś sensowna automatyka sieciowa. Większy może zostać 75kW mniejszy ok 20kW głównie do cwu (wymiennik mam 560l- duzy pobór ze względu na restauracje i pokoje gościnne) -chyba, że proponujecie inne proporcje mocy. Proszę o polecenie jakiejś sprawdzonej konstrukcji i firmy. Czy SAS z czujnikiem żaru to jedyna firma takowy oferująca? Jest to faktycznie tak pomocne i "rewolucyjne"? Interesują mnie piece na ekogroszek z podajnikami ślimakowymi, garażówki odpadają. Piece mają byc porządne, ale znowu nie chce przepłacać za jakieś "japońskie wynalazki", w moim przypadku raczej dodatkowy ruszt nie będzie wykorzystywany (chyba, że zaczałbym palic w nim kartony:) ale jak jest to w jakmiś stopniu funkcjonalne to może być. Za konkretne odpowiedzi, będę szczegolnie wdzięczy.
Pozdrawiam