To mój ukochany domowy 3bit bez pieczenia, lepszy niż kupiony w sklepie
3-4 paczki herbatników (te po 130 g)
1 puszka masy krówkowej
400 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix (nie musi być)
2 budynie śmietankowe/waniliowe (ja optuję za waniliowymi, wzbogacają smak)
2 łyżki cukru (to też opcja)
750 ml mleka
100 g miękkiego masła
100 g czekolady
Najpierw robimy budyń, z podanych 750 ml mleka, możemy go posłodzić. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, potem odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zupełnie zimny, miksujemy go z masłem.
Dno przygotowanej blaszki wykładamy herbatnikami. Lekko podgrzewamy masę krówkową w kąpieli wodnej i smarujemy herbatniki. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie rozsmarowujemy krem budyniowy i znów przykrywamy herbatnikami.
Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem (tutaj jest miejsce na ewentualne dodanie śmietan fixa). Wykładamy na ciasto, wierzch dekorujemy startą czekoladą. Białą, mleczną, gorzką, wszystkimi - to nie ma znaczenia;) Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego
A znalazłam go przez przypadek, szukałam pomysłu, jak zrobić faworki i tak mi wpadł w oko zrobiłam... i już nie ma bez niego weekendu