Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominiarz

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    1 989
  • Rejestracja

O kominiarz

  • Urodziny 04.03.1974

Informacje osobiste

  • Zawód
    mistrz kominiarski
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Województwo
    mazowieckie

Converted

  • Tytuł
    najlepszy doradca na tym forum

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

kominiarz's Achievements

ELITA FORUM (min. 1000)

ELITA FORUM (min. 1000) (6/9)

14

Reputacja

  1. woda w kominie, ma to sens - straży pożarnej nie trzeba wzywać
  2. W domu wielorodzinnym komin wspólna rzecz, to prawda. Podłączanie kominka poniżej bez sprawdzenia, co powyżej- trochę ryzykowne. A nóż-widelec ktoś mógł sobie zrobić w dymowym wentylację, wykuć otwór na drewnianą szafkę lub jak ja ostatnio się spotkałem przeprowadzić rury PCV od wody włącznie z kanalizą przez środek kanału dymowego. Jedno dobre palenie i pożar lub powódź gotowa. Najlepiej pogadać bezpośrednio z sąsiadem, zawezwać kominiarza, zrobić przegląd stanu technicznego i cieszyć się darmowym ciepłem od murowanego komina, który pięknie się nagrzeje i będzie grzał jak prawdziwy piec do samego rana . Gwarancją bezpieczeństwa jest regularne czyszczenie komina dymowego użytkowanego przez sąsiada. Dobry komin murowany nie musi mieć żadnej rury wewnątrz, natomiast to może potwierdzić majster kominiarski po ocenie komina wyłącznie na miejscu i wydać ew. zalecenia. Osobiście mam małą wiarę w agresywne skropliny ze spalania drewna, ale nie zaszkodzi powiesić w chałupie czujnika czadu - na wypadek jak sąsiad pomyli drewno z węglem. Pozdrawiam
  3. Witam, rekuperacja nie jest problemem, ponieważ w domu z tym konkretnym układem jest (powinno być) nadciśnienie, które wręcz jest zbawienne dla prawidłowego funkcjonowania kuchni kaflowej. Bywało wielokrotnie, że budowałem kominki otwarte, nawet metr na metr wielkie w domach z rekuperacją i pali się w nich doskonale. Uprzedzając pytanie apropos przepisów, tak zgadza się, rekuperacja nie jest wentylacją mechaniczną - wyciągową, tylko nawiewno-wywiewną. Budować piękną, tradycyjną kuchnię kaflową, która cieszy oko i podniebienie - pozdrawiam serdecznie
  4. Jak na pierwsze rozpalenie całkiem ok - klimatycznie
  5. Kominki otwarte są fajne. Grzeją pięknie, żadna skrzynka na ogień nie może się równać z kominkiem otwartym. Pozdrawiam.
  6. Cegła do przemysłu zapewne charakteryzuje się o wiele większą mechaniką ponieważ ma dużą zawartość Al2O2 - tlenku glinu. Pewnie, że trzeba taką cegłę przed zakupem obejrzeć, palnąć młotkiem, sprawdzić czy nie dopadła jej korozja. Są partie w piecach przemysłowych gdzie cegła nie jest bezpośrednio narażona na dużą temperaturę. Może się tak zdarzyć, że to porządny materiał, który przeżyje szamot marketowy - a może się także zdarzyć, że to syf nasiąknięty cholera wie czym. Nieraz skórka za wyprawkę. Na piec potrzebujesz ze 150 sztuk prostki, z 8 oporów i z 60 klinów i trochę wyrobionej gliny - przelicz i sam zdecyduj czy to się opłaca. A tak poza tym piec chlebowy tylko w części buduje się z prostki - cegły. Resztę to kliny, opory itd. Wszystko na cieniutką fugę z naturalnej gliny - czym cieniej tym lepiej. Pozdrawiam.
  7. Kiedyś mierzyłem 0,5 - 0,6 m/s przy 110-tce na zwykłej skrzynce na ogień zwanej kominkiem podczas spalania kilkukilogramowej porcji drewna. jakiego nie wiem - bo to także ma znaczenie. Ponieważ suche a mokre to inna energia, która przełoży się później na tzw. ciąg. Ogólnie zawsze trzeba spojrzeć na całość. układu w przypadku gdy komin zaczyna się rurą napowietrzającą w podłodze, a kończy na dachu wszystko jest ważne. Spowodowanie miejscowego oporu np. instalując strażaka na kominie już będzie skutkowało w niektórych wypadkach powstaniem węgla atomowego czyli sadzy. Ogólnie można przyjąć, że jak ktoś ma palenisko, z którego wyjmuje po sezonie wiadro sadzy z komina - to ma palenicho i proces spalania do D. A jak po spaleniu 15 kubików sosny po budowie ma garstkę popiołu - może wówczas mówić o sukcesie. pozdrawiam
  8. komory wędzarni nie buduje się z szamotu - masz wędzić, a nie akumulować i przypalać a z cegłą to pewnie zależy z której części pieca była, ale jak wysokoglinowa to pewnie jest ok
  9. chyba Tobie - bo mi nie - ale to nie temat na publiczne dywagacje ... Fotek czujników nie mam. Chyba, że chcesz fot. pt. cały dom w ogniu to nie ma sprawy, ale ładne to nie jest. Ja po tym, co widziałem nie mogłem patrzeć na ogień ze trzy miesiące. Trauma to mało powiedziane. Dlatego warto pisać o czujnikach. Warto pisać i mówić o temacie np. żaru, który wyrzuca się z kominków - pieców beztrosko nawet w śnieg. A potem przychodzi w nocy silny wiatr i ów żar mamy z powrotem pod chałupą. Niewiele ludzi zdaje sobie z tego sprawę. A to częsta przyczyna pożarów. pozdrawiam
  10. czytałem - trochę nie na temat ... Gaśnica nikogo nie obudzi, a czujnik dymu za 15 złotych już tak. W tym roku naszym sąsiadom spalił się doszczętnie dom. Jak ogień po 3 w nocy był już w domu a oni smacznie spali właśnie czujnik wył i ich uratował od tragedii. Ale skąd takie info miało by się wziąć na Twoim blogu?
  11. ... że Darek buduje fajne rzeczy to osobiście widziałem i o tym doskonale wiem, tylko nie widziałem żeby puszył się i chełpił jak Ty. To jest Forum Muratora nie Twój prywatny blog gdzie możesz sobie kręcić kuprem. Jako pełnoprawny użytkownik tego Formom, z resztą z o wiele większym stażem od Ciebie mogę dzielić się swoimi doświadczeniami - nawet wtedy gdy są sprzeczne z Twoją ideologią pojęcia "zduństwo" Apropos kuchni, to każdy zdun to wie, że jak założymy ruszt pomiędzy drzwiczkami do załadunku paliwa a drzwiczkami popielnika ponad 20 - 30 centymetrów od fajer to będzie to gorsze rozwiązanie niż w przypadku płytkiego paleniska z rozdzielonymi drzwiczkami. palenisko / popielnik. Także buduje kuchnie kaflowe, ba - nawet ogrzewam się i gotuje na takiej, Więc wiem o czym mówię. Trenuje także ostro trzeci sezon piec chlebowy gdzie także wyczarowujemy z niego pyszności. Dlatego chętnie będę dzielił się swoimi doświadczeniami z innymi. pozdrawiam
  12. kominiarz

    drzwiczki rewizyjne wyczystki

    i o to właśnie chodzi na FM - tylko, że nie każdy poklei tak jak Ty i nieraz lepiej skorzystać z gotowego, atestowanego produktu.
  13. kominiarz

    drzwiczki rewizyjne wyczystki

    Każdy szanujący się producent kominów stalowych ma w ofercie drzwiczki z elementem przedłużającym. Wystarczy zapytać wujka G , zadzwonić i zamówić na dowolny wymiar. Będzie profesjonalnie - Lepienie z czegoś jak proponuje przedmówca raczej nie polecam - wyczystka jest tak samo newralgicznym miejscem jak trójnik ponieważ jest zbiornikiem na coś, co potrafi się nieraz zapalić. pozdrawiam
  14. kominiarz

    Inspiracje kominkowe

    to fakt - byłem - widziałem - Darek jest napakowany towarem - chyba będzie musiał niedługo powiększyć swoje lokum bo się już nie mieści.
  15. kominiarz

    Komin

    cóż ... w blokach / kamienicach zawsze była i jest partyzantka, bo ja, bo sąsiad ... itd. Komin rzecz wspólna. Najgorszą rzeczą jaką byś mógł zrobić to obłożenie ściany kominowej GK - nie rób tego ! A tynk położysz - tylko zagruntuj dobrze - klej, siatka, tynk jest wiele sposobów. pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...