Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Q4Q

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    8
  • Rejestracja

O Q4Q

  • Urodziny 01.01.2021

Informacje osobiste

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Mój klub zainteresowań
    Budowa - wymiana doświadczeń

Dane osobowe

  • Miejscowość
    Ksawerów
  • Kod pocztowy
    95-054
  • Województwo
    łódzkie

Profil płatny

  • Kategoria
    usługi

Q4Q's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. qbek17 to teraz jest już jasne. dzięki !
  2. qbek17 z tego co widzę powinienem zainteresować się zestawem RO plus mineralizator. Będę tego szukał, dziękuję za pomoc
  3. dziękuję za odpowiedź na oba pytania. Cena za odwróconą osmozę to zależy od marki, ale czy też od wydajności ? Czy RO może mieć wprowadzoną jako wodę surową taką po tych moich uzdatniaczach /zmiękczaczach i odżelaziaczach tzn. bardzo miękką =1 dH. ? Czy to według Ciebie sposób na najlepszą z możliwych jakość wody do picia ? Co polecasz ?
  4. System odwróconej osmozy to jeśli dobrze rozumiem system dodatkowego uzdatnienia wody do spożycia, tak jak pisałeś, do zamontowania np. pod zlewem kuchennym. Muszę poszukać jakie są koszty zamontowania takiego cudeńka Badanie obecności bakterii w wodzie surowej nie było robione. Pytałeś o to w kontekście zapachu siarkowodoru czy gorzkiego smaku ? A może jeszcze coś innego ?
  5. Pierwsza stacja to aquamix-n i niestety w tym przypadku nie ma możliwości domieszania wody uzdatnionej z surową. Pewnie dlatego twardość =1 dH. Czy dobrze kombinuję, że można zrobić takie obejście poza urządzeniem dopuszczając do wody uzdatnionej odrobinę (regulując założonym w tym celu zaworem) wody sprzed stacji, czyli surowej ? Wszystko po to , żeby woda uzdatniona miała w sobie część twardej wody surowej. Czy jakieś jeszcze inne metody, żeby pozbyć się gorzkiego smaku ? Moja żona mnie cały czas pyta czy ta woda wychodząca na wylewki to aby nie jest szkodliwa... Czy według Twojej wiedzy te ok 200 mg sodu będzie szkodziło zdrowiu ?
  6. qbek17 dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedź. Woda surowa ma poziom żelaza 4,4 mg/dm3, mangan 0,4 mg/dm3, ph 6,99, twardość 24 dH, TDS 448 ppm. Nie był badany poziom sodu. System poboru wody ze studni głębinowej składa się z pompy grundfos sqe 3-55 z falownikiem i małym 8 litrowym zbiornikiem wyrównawczym, dalej woda przechodzi przez filtr wstępny z płukaniem wstecznym BWT protector BW, pierwsza stacja to aquamix -N, która wykorzystuje do regeneracji tabletki solne, druga o wielkości 10x54 z firmy Amii z Łodzi tylko z płukaniem wstecznym. Nie ma zbiornika hydroforowego i napowietrzania. Jedynym zbiornikiem wody jest zasobnik c.w.u. w pompie ciepła o poj. 190 litrów. Na początku jak instalator doradzał dobór uzdatniacza i robione było badanie wody to tego zapachu nie było. A przynajmniej na początku użytkowania domu nie czuliśmy go. Po kilku tygodniach od wprowadzenia się zapach siarkowodoru zaczął być wyczuwalny. Myślałem, że anoda magnezowa reaguje z wodą i śmierdzi ciepła woda. Instalator wykręcił anodę zostawiając w zasobniku tylko anodę tytanową i jak to nic nie dało to okazało się, że ten zapach pochodzi tylko z wody zimnej. Ciepła nie śmierdzi. Jak pisałeś o możliwości pochodzenia gorzkiego smaku wody z sodu to zrobię po weekendzie badanie. Chyba, że masz inne sugestie ?
  7. Dzień dobry, witam wszystkich Forumowiczów, jestem tutaj nowy , chociaż korzystam z Forum od lat jako czytelnik ... . Tym razem nie znalazłem wśród postów odpowiedzi na problem z moją studzienną wodą i stąd ten nowy temat. Po wykonaniu badania wody ze studni głębinowej została dobrana i zamontowana przez lokalną firmę zajmującą się uzdatnianiem wody stacja zmiękczająca / odżelaziająca / odmanganiająca ... , która zresztą świetnie sobie poradziła z problemem wysokiego poziomu żelaza i manganu oraz zmiękczyła wodę co pokazały badania wody uzdatnionej. Uzdatniona woda ma zawartość: 1.Manganu na poziomie 0,005 mg Mn/dm3, 2.żelazo 0,03 mg Fe/dm3, 3.twardość 1 dH, 4.pH 7,2, 5.TDS 513 ppm. Wszystko niby OK, ale problemem był zapach siarkowodoru zimnej wody. Taki sam zapach ma też zresztą woda surowa. Ciepła woda z zasobnika c.w.u. nie śmierdzi... Studnia głębinowa ma 27 metrów głębokości, lustro wody jeśli dobrze pamiętam jest na 11 metrach. Pompa, która tłoczy wodę ze studni to Grundfos SQE 3-55. Zapach siarkowodoru był powodem dołożenia kilka dni temu drugiego urządzenia ze złożem katalox light. Schemat jest następujący: woda surowa przechodząc przez filtr wstępny BWT wchodzi do zmiękczacza ze złożem Ecomix A, dalej jako w zasadzie uzdatniona jest kierowana do drugiej kolumny ze złożem Katalox light i kolejno do instalacji wody w domu. Zapach siarkowodoru został usunięty i pojawił się nowy problem: woda ma gorzki smak. Biorę pod uwagę, że złoże powinno chwilę "popracować", żeby prawidłowo filtrować wodę. Jednak nie znam się na uzdatniaczach i dlatego pytam. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z taką sytuacją ? Co może być przyczyną takiego zjawiska ? Pozdrawiam i czekam na wszelkie porady na temat.
  8. Dzień dobry, witam wszystkich Forumowiczów, jestem tutaj nowy.... nie chciałbym zakładać nowego tematu dlatego w tym proszę o pomoc w tym wątku. Po wykonaniu badania wody ze studni głębinowej została zamontowana stacja uzdatniania, która świetnie sobie poradziła z problemem wysokiego poziomu żelaza i manganu oraz zmiękczyła wodę. Stacja została dobrana w jednej z firm w Polsce centralnej. Składa się z urządzenia ze złożem Ecomix A oraz drugiego ze złożem Katalox light. Tak, nie pomyliłem się, są dwa urządzenia. Uzdatniona woda po pierwszym urządzeniu ma zawartość Manganu na poziomie 0,005 mg Mn/dm3, żelazo 0,03 mg Fe/dm3, twardość 1 dH, pH 7,2, TDS 513 ppm. Pierwsza stacja pracowała już kilka miesięcy, ale problemem był zapach siarkowodoru na zimnej wodzie. Taki sam zapach ma też woda surowa. Studnia ma 27 metrów głębokości, lustro wody jeśli dobrze pamiętam jest na 11 metrach. Ten przykry zapach był powodem dołożenia drugiego urządzenia ze złożem katalox light. Zapach został usunięty i pojawił się nowy problem... Woda ma lekko gorzki smak. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z taką sytuacją ? Co może być przyczyną takiego zjawiska ? Pozdrawiam i czekam na wszelkie porady na temat
×
×
  • Dodaj nową pozycję...