Odpowiem zbiorczo w tym poście na różne kwestie poruszane przez poprzedników.
Zdecydowałem się finalnie na https://niezawodni.net.pl/pl/products/dwuczesciowy-zmiekczacz-wody-30l-clack-ws1ck-pallas-pl-187.html w ostatnią niedzielę, żeby zdążyć przed majówką z zamówieniem. Przekonały mnie Wasze wypowiedzi i dalsza lektura forum (Clack i złoże Lewatit przewijają się na każdym kroku). Pisałem też z obsługą sklepu na różne wyżej wymienione kwestie, które potwierdzili. Wydają się kontaktowi, co jest na plus w razie problemów.
Browar faktycznie nie pobiera tej wody w dużym natężeniu, to raczej całościowa objętość pobierana w czasie jednej sesji warzenia piwa.
Jeśli chodzi o profil smakowy piwa to prawda leży gdzieś pośrodku między Waszymi wypowiedziami. Historycznie, ze względu na twardość lokalnej wody browary specjalizowały się w piwach, które lepiej sprawdzają się na danym jej rodzaju właśnie ze względu na obecność wapnia, siarczanów, itp. Chcąc odzwierciedlić dany styl piwny praktykuje się odwróconą osmozę i profil smakowy buduje od zera dodając różne minerały, zakwaszając wodę, itp. Da się to bez problemy wyczuć w finalnym produkcie dla wprawnego podniebienia.
Właściwie filtr odwróconej osmozy będzie kolejnym wyborem, który mnie niedługo czeka. Nie sprawdzałem, czy na forum jest dedykowany wątek, ale chętnie dowiem się czegoś w temacie i usłyszę opinie bardziej zorientowanych forumowiczów.
Dzięki za wszelką pomoc w wyborze zmiękczacza Była nieoceniona.