W instrukcji użytkowania lokalu napisane jest, że podłączając okap należy zainstalować regulator przepływu powietrza do 150m3/h. Pomieszczenie (salon z aneksem kuchennym) ma objętość ok 90m3. Czy ta wartość nie jest śmiesznie mała zważywszy na objętość pomieszczenia? Zwykle w poradnikach dotyczących wyboru okapu jest polecana wydajność od 6 do 12 krotności kubatury pomieszczenia. W tym wypadku byłoby to od 540m3/h do 1080m3/h. Czy taki poziom (150m3/h) wentylacji będzie zadowalający przy gotowaniu? Pomieszczenie posiada dwa otwory wentylacyjne: jeden do (chyba) wentylacji grawitacyjnej, drugi właśnie do podłączenia okapu z zamontowaną klapą zwrotną. Co można zrobić, by mieć zadowalającą wentylację okapową? Nawet trudno dobrać okapy o tak małej mocy zwykle w opisach jest napisane, że są do małych kuchni, podczas gdy tutaj zdecydowanie nie można tego uznać za małą kuchnię (salon z aneksem).